Как да преборим мигрената?

76
Добави коментар

Как да преборим мигрената?

Страдащите от мигрена изпитват ужасни мъки и неописуеми болки, които понякога се проточват с дни. Много от тези хора сравняват болките си с остри шишове, които се забиват в мозъка или с  избухваща в черепа атомна бомба. Решение на този толкова болезнен проблем дават д-р Александър Москоп и д-р Бари Фокс в своята книга „Какво вашият лекар може да не ви е казал за мигрената” (ИК „Изток-Запад”).

Мигрената е заболяване, познато още от древността. Юлий Цезар, кралица Мери, Томас Джеферсън и редица писатели и художници като Вирждиния Улф, Мигел де Сервантес, Луис Карол, Клод Моне и Винсент ван Гог са били жертва на това мистериозно и същевременно зверско главоболие. Сред страдалците е също и Жорж Сьора, на чието име лекарите наричат зрителните смущения причинени от мигрена – „ефекта на Сьора”. Александър Бел, Фридрих Ницше, Зигмунд Фройд и Пьотр Илич Чайковски също не са се спасили от мигренозното заболяване, въпреки натоварената мисловна дейност, която са упражнявали.

Гаденето, непоносимостта към светлина и шум, двойното виждане, светлите петна, играещи пред очите, сковаването и изтръпването на лицето и ръцете, слабостта в крайниците и потенето са само част от безбройните оплаквания, които хората с мигрена изпитват. Някои от страдалците се смятат за щастливци, ако след четири часа болката е изчезнала, тъй като мигрената понякога продължава повече от десет дена. Този особено ужасен вид главоболие засяга много по-често жените, отколкото мъжете – 70% от мигренозните пациенти са жени. Цифрите издват и други смущаващи факти: проблемът е най-разпространен сред юношите и младите хора – 30% от заболелите получават първия си пристъп още преди да са навършили десет години. Но мигрената може да ни порази на всяка възраст, дори и в ранното детство. Баскетболната звезда Карим Абдул-Джабар например, развива заболяването в съчетание с пареза на крайниците на 40-годишна възраст.

Москоп и Фокс предлагат нов подход в лекуването на това тъй разпространено и мъчително заболяване. Тайната, според авторите на „Какво вашият лекар може да не ви е казал за мигрената”, се крие в т.нар. „тройна терапия”, която Москоп въвел в Нюйоркския център по главоболие преди петнайсет години. С помощта на тази терапия докторът лекува оттогава успешно хиляди пациенти. Основавайки се на познанията на древногръцките лекари, които предписвали моминска вратига (Тanacetum parthenium) за лечение на възпаления и други болежки, Москоп започнал да проучва ефекта от билката, като добавил към терапията минерала магнезий и витамин B2. За последния ученият знаел, че също допринася за доброто здраве по разнообразни начини, а предположението, че магнезият може би има връзка с мигрената, води началото си още от 1931 г. И въпреки че концепцията за използване на тези три компонента по отделно не е нова, никой не ги е съчетавал в едно, нито е провеждал научно изследване върху тройния ефект, който имат. Преди петнадесет години, заедно със своите колеги, Москоп направил такова изследване и установил, че съчетанието на магнезий, витамин B2 и моминска вратига са вълшебният лек за мъчителната мигрена. Благодарение на тази тройна терапия най-после страдащите от това заболяване имат възможността да се лекуват с един безопасен и естестен метод. Дори и да не се отърват напълно от главоболието, заболелите от мигрена могат поне да притъпят страховитите пристъпи, като в някои случаи е възможно даже и те да изчезнат напълно.

Книгата директно можете да поръчате тук.

Коментари