Архангел Михаил

1
Добави коментар
guagua
guagua

Днес, 8 ноември, честваме деня на Архангел Михаил. Честито на всички именници и празнуващи!

Кой е Архангел Михаил?

Михаил, наричан още Рангел (от архангел) е първият и най-силен от седемте ангели, които винаги обграждат престола на Господ. В Откровението на Йоан е описана битката на Архангел Михаил и неговите ангели със седемглав и десеторог дракон, в резултат на което драконът, наричан още Дявол или Сатана, е прогонен от Царството небесно на земята. Днес православната църква почита всички ангели и най-вече Архангел Михаил – най-смелият от тях.

Архангел Михаил обикновено е изобразяван на кон, с копие в ръка, борещ се с Дявола. Символизира и представя Божието слово. Вярва се, че именно той идва да прибере душата на човек след смъртта и че тя не може да напусне тялото без неговата намеса. Отговорната задача да придружава мъртвите и да се грижи за душите им е поверена на Михаил. Затова образът на този ангел се свързва със смъртта и отвъдното. На 8 ноември църквата празнува ден, посветен на смъртта и мъртвите. Затова и съботата преди празника е Рангелова задушница – една от четирите големи задушници през годината.

Другите ангели около Господ са Гавраил (пазител на Божиите тайни), Рафаил (лекува от недъзи и болести), Уриил (просветител), Салатиил (застъпва се за хората пред Бог), Уехудиил (прославя Господ), Варахиил (дарява с Божии благословии). Ангелите имат мисия да наблюдават хората и да се грижат за тях. Всеки човек, още при своето раждане, се сдобива със свой ангел-хранител.

Сред народа празникът е известен още като Рангел душевадник. Народната традиция пази своите фолклорни обичаи и на този празник. Трапезата е специална и на нея задължително присъства курбан в чест на светеца, питка, баница, жито, десерт с ябълки. Нерядко се приготвят и обредни хлябове, които обикновено са два – Рангелов хляб или Господьов хляб и боговица. Разчупва ги най-възрастният в къщата. Домът се напръсква с вино за здраве. Народът вярва, че, ако умиращият се усмихва, Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Днес имен ден празнуват: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле и Ханка.