Кивано – рогат пъпеш

44
Добави коментар
temi
temi

Кивано – рогат пъпеш или бодлива краставица. Екзотичен плод, най-едрият диворастящ вид в тропическа Африка. Нискокалорично и вкусно, киваното е много подходящ плод при диети за отслабване.

Кивано (Cucumis metuliferus) е плодът на едногодишно лианообразно растение от семейство Cucurbitaceae, което достига до 3 метра. Родината му е пустинната област Калахари в Африка, но се отглежда и в Калифорния, Чили, Австралия и Нова Зеландия. На пазара се появява късно – едва през 20-ти век.

Киваното е близък родственик на краставицата, а на външен вид прилича на пъпеш с рогца. Узряло отвън има жълто-оранжев цвят, а отвътре е като зелено желе със семки. От известно време може да се намери и на българския пазар. Има освежаващ кисел вкус.

Заради странния си вид киваното често е незаслужено пренебрегвано за консумация. Често се използва за декорация.

Кивано – хранителни качества

Киваното е богато на витамините А, С и от групата В, минералите калций, желязо, магнезий, манган, фосфор, цинк, калий и натрий. Нискокалорично е и затова е доста подходящо при диети за отслабване.

Хранителни стойности в 100 г кивано: 44 ккал; 7,56 г въглехидрати, 1,26 г мазнини, 1,78 г белтъчини

Кивано – консумация За прясна консумация плодът се разрязва през средата на две части и месестата част се изгребва с лъжичка, заедно със семките. Може да се овкуси с лимонов сок и сметана. Киваното е подходящо за плодови салати, напитки и като гарнитура на месни и рибни ястия.

08.11.2011/Биляна Божилова