Новогодишни пожелания

6
Добави коментар
julia.beleva
julia.beleva

По света Дядо Коледа е популярен сред децата на Земята и с имената Свети Николай, Дядо Мраз, Санта Клаус и Крис Крингъл.

За първообраз на Дядо Коледа се счита християнският Свети Николай, който бил роден около 280 г. след н.е. в Патара, Турция. Още от дете той бил много религиозен и посветил живота си на християнската религия. Свети Николай помагал на онеправданите и на изпадналите в беда, но без да очаква благодарност, а понякога и тайно. През годините той станал много известен – хората го запомнили като защитник на децата и моряците. За първи път Свети Николай бива честван на годишнината от неговата смърт – 6 декември. През Ренесанса Свети Николай става най-популярният светия в цяла Европа.

По времето на комунистическия режим в България подаръците на децата се носеха от Дядо Мраз и то на Нова година, а не на Коледа. Придружаваше го красивата му внучка Снежнка, която се обличаше в бяло, защото е направена от сняг. Децата трябваше да кажят стихче или песничка, за да получат своя новогодишен дар от Дядо Мраз. На руски тези коледни герои се казват: Дед Мороз и Снегурочка.

Санта Клаус (на английски език Santa Claus) носи подаръци на децата от Северна Америка. Името на американския Дядо Коледа представлява сгрешена транслитерация на името на Свети Николай на холански език. За родина на Санта Клаус се счита Лапландия (това е област, която се простира на територията на държавите – Норвегия, Швеция, Финландия и Русия). Но въпреки това, художника Томас Наст (създателя на модерния образ на дядото в анимационни истории) посочва че това е Северният полюс.

През 1931 година компанията Кока-Кола прави рекламна кампания, в която въвежда обновен имидж на Дядо Коледа, проектиран от художника Haddon Sundblom. Това изображение става широко популярно в целия свят.

Дядо Коледа се изобразява с червено палто (а в Русия със синьо) и има брада и коса, които са гъсти и сребристи. Те символизират достолепност, могъщество и благополучие. Елените, които теглят шейната на Дядо Коледа се казват: Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.

Без значение дали за Вас Дядо Коледа е мъдър, добър, начетен старец или стар като света, но изпълнен със сили, магия и голяма доза хумор или има благ и леко тъжен поглед или има топла усмивка и силни ръце или може да хвали, но и да порицае едно дете и респектира, той си остава един от най-силните Коледни символи и внася в домовете ни много топлина и уют.

Ако обичате много милия старец, може да прочетете следното стихотворение с Дядо Коледа. А ето и още стихове за Коледа.