Ново биогориво – сух калиброван чипс

1
Добави коментар
Stroiinfo
Stroiinfo

Ново биогориво от сух калиброван чипс бе представено на 11.09.2011 г. от фирма „Ерато” АД на пресконференция в столицата.

Изявата в пресцентъра на БТА бе съместно дело на Асоциацията за енергийно оползотворяване на биомаса, Българската търговско промишлена палата и фирма ЕРАТО. Зампредседателят на УС на асоцияацията и президент на ЕРАТО инж. Г.Музафиров говори за предимствата на сухия калибровън чипс. Той уточни, че вече са изградени съоръженията, които използват новото гориво със зашеметяващо КПД от 94 %. Предстои изграждането на пазар, който да улесни потреблението на калибрования чипс. Инвестицията за новите съоръжения за едно домакинство е от 2000 до 3000 лв. Тя е по-малка с около 500 лв. от тази за котли и горелки за пелети.

Пресконференцията премина при засилен медиен интерес. От ЕРАТО обявиха още, че през последните години са инсталирали топлинни мощности на биогориво от 760 мегавата. Фирмата, която е водещ производител, реализира голяма част от продукцията си в Италия, Франция, Гърция под новата търговска марка GreenEcoTherm.