Монсанто – каменното село в Португалия (Monsanto)

137
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Монсанто е автентично португалско село, намиращо се в община Idanha-A-Nova. То не прилича на никоя част от слънчевата страна и архитектурата му няма нищо общо с португалската. Разположено е на планински склон и е построено между гигантски каменни блокове, с къщи притиснати под огромни камъни, като някои дори едва се подават изпод покритите с мъх канари. Уличките в каменното село са тесни и лъкатушещи и най-интересното е, че всички те водят към руините на стар темплиерски замък, издигнат през 1165 г. на хълм. 

Доказателства за човешко присъствие в селцето има още от ерата на палеолита. На територията му са намерени археологически данни за лузитанска крепост и римска окупация в района на Св. Лорънс – в подножието на хълма, както и за вестготите и арабските нашествия. От 1758 г. до 1853 г. Монсанто е имал привилегията на община.

Външността на селото не се е променяла от столетие. През 1938 година Монсанто е обявено за „най-португалското село в Португалия”. Благодарение на закон, издаден по същото време и който забранява новото строителство в района, това градче е запазило типичния си облик и средновековно очарование, превръщайки се в жив архитектурен резерват.

Да достигнете до него обаче не е никак лесна задача. Градски транспорт няма и единствения начин е с кола от съседните градове. Атмосферата на мястото, невероятните гледки и изживявания си заслужават приключението да стигнете до Монсанто.

Hobyto.com