Днес ще бъда господар на емоциите си

2
Добави коментар
izneviara
izneviara

Един от големите проблеми, които срещаме в отношенията си с другите е свързан с „изпускането на нервите”. Тази сутрин аз изпуснах нервите си пред дъщеря ми… Закъснявахме за училище, а тя продължаваше да се мотае и да си играе, вместо да се приготвя. Предполагам всеки от нас се е сблъсквал сутрин с чаровното безгрижие на децата ни, които хич и не се интересуват от условностите, в които се опитваме да ги напъхаме, за да се превърнат в онова, от което в зрелите си години ще се опитват да избягат и да се върнат към детето в себе си.Изпускането на нерви обаче си остава недопустимо, колкото и „справедлива” да ни изглежда ситуацията от наша гледна точка, за да си позволим да се развихрим. Да, може да донесе временно облекчение, но ще дойде и съжалението. Гневът преминава и остава само горчивия спомен за „онази неприятна ситуация, в която другият беше невъздържан”. Това се случва постоянно и никога не води до положителен резултат. Спомнете си за онзи, който ви засече с колата по брутален начин и когато вие му свирнахте се обърна и ви наруга. Да, вие сте били прави, но той пак ви се сърди. Защо? Защо той ще разкаже ситуацията като: „имаше някакъв глупак, който се е разсвирил…”

Винаги има две гледни точки за една случка и изпускането на нервите далеч не помага да се види случката с очите на другия. Предлагам на вниманието ви няколко откъса от книгата „Най-великият търговец в Света” на Ог Мандино:
***
„Приливите настъпват и се оттеглят. Зимата си отива и идва лятото. Лятото отминава и студът се увеличава. Слънцето изгрява и залязва. Има пълнолуние и новолуние. Птиците долитат и отлитат. Цветята цъфтят и вехнат. Семената се сеят, реколтите се прибират. Цялата природа е кръговрат от настроения, а аз съм част от нея, така че настроението ми ще се повишава и понижава.Днес ще бъда господар на емоциите си.Един от почти неразбраните природни трикове е всеки ден да се събуждам с настроение, различно от вчерашното. Вчерашната радост ще стане днешна тъга, но от днешната тъга ще води началото си утрешната радост. Дълбоко в мен има колело, което постоянно се върти от тъга към радост, от възбуда към потиснатост, от щастие към меланхолия. Както при цветята, сега разцъфналата ми радост ще посърне и изчезне в униние и все пак ще помня, че както увехналото цвете носи семето на бъдещия разцвет, така и днешната тъга носи зародила на утрешната радост.Днес ще бъда господар на емоциите си.А как ще овладея емоциите си така, че всеки ден да е щастлив и ползотворен? Ще науча тази вековна тайна: слаб е, който разрешава мислите да контролират действията му, силен е който заставя действията си да контролират мислите. Всеки ден, щом се събудя, ще следвам този план за борба, преди да са ме завладели силите на тъгата, самосъжалението и неуспеха:
 
Ако се чувствам подтиснат, ще пея.Ако се чувствам тъжен, ще се смея.Ако се чувствам болен, ще работя двойно повече.Ако чувствам страх, ще се хвърля напред.Ако се чувствам малоценен, ще облека нови дрехи.Ако се чувствам несигурен, ще повиша глас.Ако чувствам бедността, ще мисля за предстоящото богатство.Ако се чувствам нищожен, ще си спомня целите си.Днес ще бъда господар на емоциите си.
 
И с това ново знание ще разбирам и различавам настроенията и на онзи, към когото се обръщам. Ще проявявам снизхождение към гнева и раздразнението му в този ден, защото не знае тайната на контрола на ума. Мога да издържа стрелите и обидите му, защото знам, че утре ще се промени и близостта с него ще бъде удоволствие.Отсега нататък ще познавам и откривам мистерията на настроенията в цялото човечество и в мен. От този момент съм готов да контролирам различните личности, които се събуждат в мен всеки ден. Ще овладея настроенията си с положителни действия, а овладея ли ги, ще контролирам съдбата си.”
***
Пожелавам ви да бъдете по-въздържани.Пожелавам ви да преодолеете отчаянието си.Пожелавам ви да преодолеете тъгата си.Пожелавам ви да преодолеете обидата си.Пожелавам ви да бъдете господари на емоциите си.Пожелавам ви стойностен и честен Живот!
(В статията са използвани цитати от книгата на Ог Мандино „Най-великият търговец в Света”)
 
 

< Предишна

 

Следваща >