За Първата кучка в Републиката и „свободата” на словото

1
Добави коментар
vedar
vedar

Алегра Уолф Чарм от развъдника „Голдън Никол” с родословно дърво до четвърто коляно, с дядо по майчина линия – Унреал Бой де Вале де Морава, взет от елитен френски развъдник е Първото куче, извинете Първата кучка в Република България!

Мила Вачева, която иска да приемем, че се занимава с култура във в. „24 часа“, тези дни пусна една откровено, коленопреклонна публикация за кучето на Росен Плевнелиев…Явно това вече ще са културните събития в държавата.

По-правилно би било да си го наречем кучка това бозайниче, защото е женско.

Та, не стига, че Вачева залива с тъпотии страниците на часовия ежедневник, но на всичкото отгоре пуска твърдения, които е твърде слабо да се нарекат „експертни“!

Оказва се, че щом хъскито на бившия комсомолски секретар Плевнелиев е с кафяви очи, то незабавно другите хъскита – тези със сини очи минават, задвижени от ръката на Вачева в графата „впрегатни”!

Все пак „протоколът” на Вачева изисква Плевнелиевата кучка да е породиста, а различните от нея се понижават и ги наричат „впрегатни”!

Ще разочаровам Вачева като й съобщя, че разбира от кучета колкото например главната й редакторка е преродена китайска императрица!

То бива наколенки, бива, ама да стигне една журналистка дотам – да променя предназначението на дадена порода само, за да нарече някаква си кучка породиста, и да я ръкоположи за Първа кучка в Републиката – това вече е върхът на резила за професията журналист!

Илияна Беновска от радио К2 зададе на двете пресконференции в следизборния ден въпроси на премиера Бойко Борисов. Ето въпросите – суматохата сред победителите няма да коментирам…

Първа пресконференция:

Водеща: Втори микрофон – Ирина Цонева, БНТ.

…: Извинявайте, преди малко избухнах, защото има ред. Ние не сме слуги, които чакаме по пет часа… Севдалина…

Водеща: Госпожо Беновска, разбирам вашата претенция, но списъка…

Илиана Беновска, радио „К2”: Не, няма претенция. Има желание, има свободни медии.

Водеща: Може ли да дадете думата на БНТ?

Бойко Борисов: Добре, нека да каже, да, и кажете, сбутахте се на опашката и кажете.

Илиана Беновска, радио „К2”: Мога да дам думата на всеки един. Нашата дума няма значение. Господин Борисов, аз се присъединявам към вашето желание да има ред в медиите, наистина, честно и след като обаче 24 месеца вие не го установявате, не направихте нищо за тези медии да има начин да се финансират не задкулисно и не чрез банки и други начини. Аз сега ще попитам президента и вицепрезидента, госпожа Попова и господин Плевнелиев, и особено госпожа Попова като юрист – какво ще направите първо законово и като действие ефективно, така че медиите в България наистина да започнат да работят по норми, които са съвременни, госпожо Попова, вие много добре знаете какво искам да кажа и да осигуряват наистина открито и прозрачно финансиране, за да има онова, което ви обвиняват, че няма в България – свободни медии, не слугински, не услужливи медии?

Росен Плевнелиев: По отношение на медиите…

Илиана Беновска, радио „К2”: И само още нещо, искам да пожелая на госпожа Фандъкова най-искрено и сърдечно, госпожо Фандъкова, наистина вдигнете завесата заедно с господин Иванов и онова, което ви упрекваха, че има корупция в общината, разкрийте го да видим дали наистина е така. Желая ви успех. Извинявайте, господин Плевнелиев, искам да чуя наистина отговора – какво ще се направи ефективно българските медии да работят свободно, не под диктата на СЕМ и КРС, по стар закон, а печатът да се вихри, както намери за добре с държавните пари, много добре го знаете?

Росен Плевнелиев: България адаптира и приема абсолютно всички европейски норми, включително и в темата с медиите – това, което ние може да направим, като министър го правих, анулирах абсолютно всички договори, които министерството беше подписало, давахме равен достъп до равна информация на всички медии. Ето и сега по отношение на изборите ПП ГЕРБ е тази, която подписа споразумение включително не само и със Сметната палата, но и с организация „Прозрачност без граници”. Ние не крием нито един лев от всичко, което плащаме по отношение на тази скромна кампания, която водим в рамките на бюджета. Така че, когато всички политици зададат посоката, аз питам защо БСП не подписаха подобно споразумение? Защо те не подписаха, за да може да се види по какъв начин и как правят тези избори. Ние нямаме какво да крием. Когато повече партии, повече политици разсъждават по този начин, аз мисля, че вие няма да имате никакви притеснения. Благодаря ви.

Илиана Беновска, радио „К2”: Не чувам какво ще направите, господин Плевнелиев, кажете конкретно какво ще направите? Това го чуваме 24 месеца. Господин Бойко Борисов и Министерския съвет 24 месеца на бюрата им лежи европейската практика за финансиране на медиите чрез конкурс и никой не си помръдва пръста, лично аз съм я превела и съм ходила, на пет заседания съм викана за това. Какво ще направите наистина, ясно, открито и честно, за да има България свободни медии, а не медии, които са субсидирани от една страна, от други са на рекламни договори от ваши министерства, от трето – разполагат с кой знае какви пари? Моля ви, не ви питам наивно, излезте извън официалността на тази банка, кажете. Аз съм създала едно политическо радио с кръв и пот. СЕМ иска, и аз ще дам пресконференция утре-други ден, да ми събере 50 хиляди за несъществуващ лиценз.

Водеща: Госпожо Беновска, много ви моля дайте пресконференция тогава, където искате вие.

Илиана Беновска, радио „К2”: Не, няма да говоря, Севдалина, това е важно. Когато се превърне човек в чиновник…

Водеща: Това е наша пресконференция, не е пресконференция на „К2”.

Илиана Беновска, радио „К2”: Това не е ваша пресконференция. Ние сме ваши избиратели. Това е наша пресконференция. Съгласна съм с господин министър-председателя, но не го разпознавам като човек, който да иска да направи медиите в България свободни и независими. Моля ви, отговорете ми, господа президент и вицепрезидент госпожо, какво ще направите ефективно. Вие сте мажоритарни избраници, вие сте гражданското общество?

Росен Плевнелиев: Това, което ефективно ще направя с вас, е да не, да не влизам в спор пред милиони български граждани и хиляди медии може би за проблем, който не е толкова системен. Задачата на един президент е да решава генерално казуси, модели, процеси. От тази гледна точка…

Илиана Беновска, радио „К2”: Генерално ви питам. Не омаловажавайте въпроса.

Росен Плевнелиев: От тази гледна точка считам, че в България има свободна конкуренция, в България има достатъчно много медии и в България има ясни правила, по които те работят. Благодаря ви.

Илиана Беновска, радио „К2”: Сериозно.

Водеща: Микрофон три, Диана Радева.

Втора пресконференция, след балотажа:

Бойко Борисов:… Беновска, дайте на Беновска, моля Ви се.

Илиана Беновска, К 2: Благодаря Ви, г-н министър-председателю. Поздравявам Ви сърдечно. Сега сте много силен. И, както казаха – много отговорен. Благодаря Ви, че проявихте кавалерство.

Бойко Борисов: Давай сега …

Илиана Беновска, К 2: Г-н министър-председателю, сега внимавайте. Казахте, че са Ви убили 15-16 годишен, фигуративно, с тези списъци, БСП? И сигурно е било така. Сега ще ме чуете ли спокойно, като гражданин? В момента също Вие съдействате за убийствата на 15-16, на 20, на 30, на 50-годишни?

Бойко Борисов: Как?

Илиана Беновска, К 2: С този информационен и медиен монопол в ръцете на Делян Пеевски и Красимир Гергов, финансиран от държавата …

Водеща: Колега, Вие имате думата да реагирате в момента, не ние.

Илиана Беновска, К 2: Г-н Борисов, имайте смелост да ме чуете.

Бойко Борисов: Не, аз го знам това, от Вас съм го чул …

Илиана Беновска, К 2: Питам Ви, финансиран от държавата …

Бойко Борисов: Не, не финансира. Има конкурси по различните министерства, където участват всички медии и всички медии вземат пари от там, те са европейски пари.

Илиана Беновска, К 2: Защо ми спират микрофона?

Бойко Борисов: Не, не Ви спирам.

Илиана Беновска, К 2: Има ли цензура в тази държава? Ето, току-що ме цензурирате, моля Ви. Отнесете се наистина мъжки. Отнесете се мъжки и отговорете по мъжки.

Бойко Борисов: Госпожа Беновска, искате ли… Моля ви, може би…

Илиана Беновска: … и това да не се превърне в махленска разправия на поставени лица?

Бойко Борисов: Не, моля ви, нали ми зададохте въпрос. Утре ми е тежък ден, във вторник ето тук…

Водеща: Ина Гълъбова, предлагам, господин Борисов, да си зададе въпроса.

Бойко Борисов: Не. Искам само да кажа – във вторник ви каня или сряда, моля ти се, само нека да е един от трите дни, защото утре ни е бюджет и ни е ужасен. С Румяна Бъчварова уговорете една среща и заповядайте да кажете. Защото съгласете се, че ако се подведа да кажа – вие сте права сега, това означава бТВ, колко телевизии са, на Пеевски колко са? Това, ако скочат всички ваши колеги от тези телевизии срещу мен ми зададат контра въпрос, подобен, ще изпаднем в много неудобна ситуация. За това ви моля – елате, сигурно имате информация, ще ми я дадете… Ето, с Руми Бъчварова само да видите тефтера, защото аз по тефтер работя или iPad, както искате го наречете.

Нито един колега не зададе подобни въпроси на Борисов – факт.

Нито един колега, нито едно издание, освен „Хроники”, Канал 3 и НТ СКАТ не отрази въпросите на Илияна Беновска – също факт.

За много от така наречените колеги и читатели по-важно е хъскитата с кафяви очи да са елитни, за разлика от хъскитата със сини! По-важна е Първата кучка на бившия комсомолски секретар Росен Плевнелиев – по важна от мизерията, безработицата, увеличените самоубийства на българите.

Много слушатели следят радио К2 – има какво да се чуе в него, слава Богу!

Някакви писали гадости за Вас, колега Беновска! Толкова им е критерият, такава им е камбанарията, защо изобщо ги забелязвате?

Вие Сте Беновска, друг освен Вас не посмя да зададе въпроси като Вашите на така наречените победители – такава ни е колегията, поне онази част, която бе в залата за следизборни пресконференции.

Не е ли показателно?

Аз лично не бях в тази зала, защото страня от политици за поддържане на хигиена на духа – държа ги далеч от мен.

По повод думите на една напориста провинциалистка, /драпала с цената на всичко да стане софиянка и шеф в медия/, думите на Беновска разсмели медиите – е как не видяхме един разсмян, бе!

Опита ли се Беновска да се превърне в главно действащо лице в националния ефир, както се заяжда махленски една електронна медия – ами Беновска беше главно действащо лице – и с въпросите си, и с начина на диалог с премиера!

То се видя с просто око – поне от тези, на които силиконът и пластичните хирургични намеси не пречат на зрението…

Колега Беновска,

Приемам всичко от идеите и търсенията на колега, но да организира един чужд посланик като Уорлик Кръгла маса за свободата на словото в медиите – това за мен е „намеса във вътрешните работи”, каквато не би следвало да се позволява!

Да сте чули Елена Поптодорова да е организирала Кръгла маса на щатски медии като „Ню Йорк Таймс”, „Вашингтон поуст” и Си Ен Ен как да са свободни в словото?

Защо доброволно се прекланя главица в скута на някакви посланици от САЩ и страни-членки на ЕС – ние нямаме ли си изработени критерии за словото, което публикуваме в медиите?

Няма и да чуете – колкото до Уорлик – и кучето си не бих му поверила за разходка – все пак засега животинчето е с устойчива психика!

Леко лично отклонение от темата с адрес: Илияна Беновска

Колега Беновска,

Говорихте за проблема, че не се знае кой сайт на кого е…

Сайтът, който създадох – „Хроники” не е на Делян Пеевски или Красимир Гергов – факт, но и за Вас, колега Беновска, и радиото Ви – той е прекалено малък – по тираж, за да му обърнете внимание! Няма лошо!

Не търся известност – навремето Иван Костов ме уволни от „Демокрация” с още шестима колеги – имах търпението да изчакам да се възвиси той и срути на дъното – политикът Костов и партийката му. Дочаках търпеливо, даже не дадох пресконференция, толкова нищожно ми се стори това уволнение!

Колега Беновска,

Твърдя към днешна дата, че съм единствената, която ще вдигне телефона на колега, за да го поздрави за успешна публикация или предаване! Не съм чула за други като мен, които ще се зарадват на постижения в журналистиката…

В моя сайт за първи път се появи прогнозата и темата за съдия Владимира Янева –Манолева – че Цветанов я готви за висок пост като негово доверено лице, случи се поне осем месеца преди да стане факт!

Десетки издания откраднаха темата, без да цитират източника! В България това се приема за нормално – крадеш и си присвояваш, кичиш с авторство! Колко му е!

Единствена в българските медии аз цитирам източници – така съм учена от един от корифеите на журналистиката – Серафим Северняк. Колцина от днешните колеги го познават и са наясно за какво иде реч?

Колега Беновска,

Аз, първа и единствена пуснах как министър Цветанов скри Доклад за връзките на българската мафия с италианската Ндрангета!?

Единствен водещият Велизар Енчев цитира това разследване и скрития нелицеприятен Доклад в предаването на НТ СКАТ!

Друг от колегията така и не посмя!

За първи път публикувах снимка на делегацията на Бойко Борисов при папата с Владимира Янева-Манолева в състава й.

Снимката нямаше как да се открадне от сайта ми, тъй като беше маркирана със запазения знак върху нея!

И за да не става дълъг списъкът с откраднати теми и публикации от сайта ми, без позоваване – ще завърша с изпратеното от мен Писмо до Барозу, по повод обидния Доклад за България, с който по неизвестни за мен причини Борисов се похвали!

Изпратих Писмото и съвсем очаквано – португалският чиновник, преобразил се в председател на ЕК, не отговори, въпреки, че го е получил!

Високо е португалецът – оттам, където се намира не се дават отговори на журналисти!

Колега Беновска,

Аз съм собственик на сайта „Хроники” – аз определям съдържанието на сайта си, аз търся автори експерти – за тази своя свобода аз си плащам, плати и член на семейството ми: не казвам как, защото нямам навика да занимавам читатели и колегия с подобни проблеми. Оставям ги за себе си.

В сайта ми има грешки, но те са технически, а не правописни и доколкото успявам – гледам да ги поправя. Чух, че се дразните и ги наричате правописни, а те не са.

На пресконференция с колегията Вие, колега Беновска, се възмутихте от останалите журналисти, от реакцията им в различни ситуации, свързани с правителството и с право!

“Да се попитаме” – възкликва Ботев, – в състояние ли е което и да е правителство да ограничи мисълта и да й тури деспотическа юзда? Цели милиони исторически факти доказват, че колкото една мисъл се преследва повече, толкова тя се и разпространява по-лесно и по-бързо”.

Отношенията изпълнителна власт – президент се изостриха още повече. Стигна се дотам, министър-председателят Борисов демонстративно да не отиде на тържествения прием по случай празника на светите братя Кирил и Методий, а да предпочете да бъде публика в телевизионно шоу. Сам премиерът Борисов заяви, че повече няма да обръща внимание на президента и че няма да го приема насериозно, и ще говори за него по име!

„Свидетели сме на една последователна кампания за натиск върху медиите. Този закон сам по себе си не е чак толкова значим, но той е стъпка да насади страх у медиите и да се каже, че каквото си е наумило мнозинството, това ще стане, с цел да бъдат уплашени определени медийни среди”, отбеляза  държавният глава.

При посещението си в пернишкото село Витановци за освещаването на новопостроения храм „Вси светии“ президентът коментира и вдигналата на крак управниците публикация в британското списание „Икономист”, че в България се поражда страх от полицейска държава. Поводът беше, че сп. „Икономист“ публикува статия, в която сравняваше България с полицейска държава.

„За коментарите си за полицейщина в държавата списание „Икономист” ползва източници от България. Но аз мога да ви цитирам много статии, които казват, че правителството се справя добре”, заяви Бойко Борисов. Той призова „ние да си гледаме нашата къщичка”, а това, което прави правителството е достатъчно.

„Един държавен глава не може да говори по този начин“, възнегодува Борисов пред БНТ, като подчерта, че той нямал намерение да коментира критиките на Първанов, като ги окачестви на нападки.

„Мен ме интересува какво казват сериозните хора в света“, посочи Бойко Борисов, като припомни оценката, дадена от директора на ЦРУ Леон Панета за борбата с корупцията и организираната престъпност. След срещата си с премиера в МС преди два дни шефът на американското разузнаване определи като успешни усилията на правителството за установяване на по-голяма сигурност в България.

В този смисъл – мен като журналист ме интересува какво казват сериозните хора, а медиите премълчават…

По повод полицейщината в държавата, за която писа и списание „Икономист”, президентът каза следното:

„Стават странни неща, не може да не ви прави впечатление на всички, че покрай онези необходими действия на полицията, които трябва да респектират престъпността, успоредно с това сме свидетели на доста радикални действия, които прехвърлят границата и са част точно от този стремеж да се внуши и създаде страх в обществото”, каза Първанов.

„Първанов да не иска да запазим мутрите?“ попита раздразнен премиерът от факта, че президентът не спря да коментира и критикува властта.

„Действията ни наистина са доста по-радикални, отколкото през последните 20 г., но тогава нямаше достатъчно политическа воля за борба с престъпността. Ако президентът иска да запазим статуквото на мутрите, на лихварите, на Октоподите, на Наглите, окей, нека да защитава тази теза“ – така МВР шефът Цветан Цветанов отговори на изявлението на държавния глава.“Един държавен глава не може да говори по този начин“, каза Борисов пред БНТ.

Има ли натиск върху медиите? Този въпрос бе зададен на главни редактори на издания от кабинета на премиера.

А какво е да каже по телефона в централните новини на живо един министър-председател: „Два часа предавате директно президента, а мен ме включвате по телефона!”

Сайтът „Хроники” вече написа, че доста сервилно, след Писмото от Министерския съвет с въпрос дали има натиск от властта над журналисти, повечето главни редактори на издания се затичаха да рапортуват, че никой не ги притиска какво и как да пишат! Такава реакция може да се получи единствено, когато в медиите има страх от нещо.

Докъде се простира свободата на словото у нас и има ли теми табу за журналистите?

Има ли натиск върху журналистите или те си натискат сами да се самоцензурират?

Много малко вестници се издържат само от продажбата си. Рекламата е най-големият натиск върху медиите – това, за което говореше Илияна Беновска и по което други медии мълчаха и мълчат.

Министерският съвет изпрати писмо до медиите с въпрос дали има натиск върху тях – вместо да го изхвърлят в кошчето за боклук, главни редактори си изпотрошиха крака и пера да отговарят, че никой не ги натиска!

Смешно и жалко – омерзително даже…

Ето как завършва публицистът и поетът революционер Христо Ботев своя „Смешен плач”: „… кога робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит – звяр или риба? … И ще бъде ден – ден първий…”

Дали ще доживеем Ден първий? Кой ни го завеща? Един поет, тръгнал на саможертва пред олтара на Отечеството. Убит в гръб от неизвестна ръка на душманин, докато четниците му си почивали…

За кого загина Ботев, застрелян в гръб? Заради овчарите, чакащи пари за храната и хляба, който давали на четниците, или за тези, които залоствали здраво вратите на домовете си, в уплах да не им влезе някой от четниците на Ботев в дома им?

„С рушвет може да се купи кариера и богатство до девето коляно; – пише публицистът Любиша Георгиевски в своя „Речник на предразсъдъците” – може да се купи личното и чуждото бъдеще; може да се купи дори бъдещето на цялата държава; може да се купи личното, семейното и държавното минало;… може да се купи група хора и с тях да правите каквото ви хрумне…

Културата на рушвета /като трета фаза на нашето самоунищожение/ позволява за нула време човек да се превърне в парцал, за сметка на парцала, който става човек…

„От всички обществени игри най-любима е играта на рушвет… Играта е толкова популярна и любима просто защото в нея всеки кретен може да стане бързо гросмайстор… Най-голямото нещастие, което може да сполети човека днес е, да си спечели славата на „скаран” с рушвета!

А ето и посланието от лудите до всички нас, написано от Георгиевски:

„Нашите грешки съществуват единствено, за да потвърдят вашата безгрешност. Ние сме луди, за да докажете, че вие сте нормални…”

Какво е политиката – кратка история на безчестието – пише Любиша Георгиевски.

Трябва ли да отразяваме тази история със светли краски и благоговение?

За това слово има свобода и няма взривове, съдилища, или чиновническо скудоумие.

Алегра Уолф Чарм от развъдника „Голдън Никол” с родословно дърво до четвърто коляно, с дядо по майчина линия – Унреал Бой де Вале де Морава, взет от елитен френски развъдник е Първото куче, извинете Първата кучка в Република България!

Всъщност Алегра Уолф… еди коя си, ще стане според Мила Вачева Първата кучка в Републиката, но според мен това, ако изобщо се случи ще датира от деня, в който господарят й положи клетва, а той все още не е…

Толкова за бъдещата Първата кучка, за която се писа свободно и демократично.

Въпрос на избор е.