Шефлера / Schefflera

6
Добави коментар
Krasi-flora
Krasi-flora

 

Описание: Шефлерата е декоративно листно растение, което произхожда от Нова Зеландия и Австралия. Тя е от семейство Бръшлянови (Araliaceae). Растението Шелфлера е кръстено на немския ботаник Якоб Шефлер, който през 18-ти век я внася в Европа. Отличителните му белези са, че то има храстовидна форма, расте бързо и може да достигне на височина около 2м. и на широчина 70см. Непретенциозно е за отглеждане и има специфични листа, които са тъмно зелени с тънки дълги клонки съставени от 4-5 по-малки листенца.

Грижи: Шефлерата обича да е на добре осветено място, но да не е изложена на директна слънчева светлина. За предпочитане е да я поставите на шарена сянка. Оптималната температура за развитие на растението през летните месеци е в границите от 18-25°С, а през периода на покой (зимните месеци) не бива да пада под 14-15°С. Поливайте обилно растението през пролетта и лятото, като не допускате да има задържане на вода в почвата. През зимата поливането е по-оскъдно, като горния почвен слой се поддържа леко влажен. Ако забележите, че листата започват да засъхват причините затова могат да бъдат две. Първата е прекомерно количество вода, което се задържа в саксията, а втората е прекалено дълъг период в, който не е поливано (листата потъмняват и клюмват). Редовно оросявайте листата му. Можете да подхранвате с течни торове веднъж на 2-3 седмици от месец април до септември. Шефлерата се пресажда веднъж на 2 години в по-голяма саксия. Най-благоприятният почвен субстрат за нея е градинска почва : листовка : пясък в съотношение 1:1:1.

Размножаване: Шефлерата се размножава чрез резници през пролетта. Резниците трябва да са с дължина около 10см. Поставят се в смес от пясък и торф в съотношение 1:1. За предпочитане е температурата в помещението да е около 20-25°С.