Какво е спайуер, адуер, малуер и как да се предпазим?

52
Добави коментар
anubiss
anubiss

Спайуерът (Spyware) е софтуер, който може да извърши определени действия на Вашият компютър, без да знаете за тях, като показване на реклами, събиране на персонална информация или промяна на настройките на компютърът Ви. Други видове нежелан софтуер могат да изменят Вашият компютър в различна степен – от незначително дразнене до голямо забавяне или замръзване на системата. Тези програми имат способността да променят началната страница на Вашият браузър, страницата за търсене или да добавят допълнителни компоненти към браузъра, които не са ви необходими или не искате. Също така тези програми могат да направят много трудно връщането на настройките към първоначалните им стойности. Тези видове нежелани програми се наричат спайуер.

Какво е Адуер (Adware)? Адуерът показва нежелани и натрапчиви реклами, като улеснява доставянето на такива до компютърът. Адуерът може да показва реклами в браузъра, да отваря търговски сайтове и да събира информация за маркетингови проучвания. За да се предпазите от инсталирането на адуер се препоръчва внимателно да прочетете сроковете за използване (Terms of Use) и споразумението с крайният потребител (End User License Agreement) преди инсталиране на определена програма!

Какво е малуер (malware)?

Малуерът е съкращение на злонамерен софтуер (malware – malicious software) и е предназначен да нанася щети и повреди на една компютърна система. Троянските коне, червеите и вирусите могат да бъдат класифицирани като малуер. Някои видове рекламен софтуер също могат да бъдат малуер, тъй като те се опитват да се инсталират отново след тяхното премахване от системата.

Какво е паразит (parasiteware)?

Паразит е термин за всеки адуер, който презаписва определени проследяващи връзки. Тези връзки се използват от собствениците на сайтове, за да продават продукти. Проблемът е насочен към компании като WhenU, eBates, и Top Moxie, които са най-големите разпространители на адуер. Те пускат свой софтуер, за да „улеснят“ потребителите в тяхната покупка. За крайният потребител паразитите са малка заплаха за сигурността на тяхната система.

Какво е крадец на страници (page hijacker)?

Крадецът на страници е приложение, което се опитва да придобие контрол над стартовата страница и да я замени с друга, избрана от него. Това също е малка заплаха за сигурността, но е доста дразнещо. Повечето крадци на страници използват прикрити техники и умело подбрани диалози за своето инсталиране на компютъра. Обикновено те извършават едно или повече от следните неща:

* Променя страницата за търсене, като я сменят с платена такава; * Променя стартовата страница като слага тази на дадена компания, която си е платила. Често стартовата страница се сменя с порнографска такава; * Може да изпрати или пренасочи отваряните страници към сървъра на компанията, която си е платила.

Какво е диалер (dialer)?

Диалерът е вид софтуер, използван от хора, които разпространяват порнографски материали. Веднъж свален и стартиран, диалерът се опитва да набере телефонни номера с добавена стойност (най-често порнографски импулсни телефони). Тези набирания се правят без знанието на потребителя. Това може да доведе до големи финансови щети на заразилият се собственик на компютър.

Какво е ВНО (добавка в браузера)?

ВНО (Browser Helper Object) е добавка, която разширява способностите на Вашият браузър. Не всички добавки са вредни, някои са доста полезни даже, като Google toolbar. В тази категория влизат добавките, които изпращат персонална информация към собствениците си (или трети лица), записват Вашите действия в Интернет и дори показват реклами.

Какво е кейлогер (keylogger)?

Това е програма, разработена за следене на активността на потребителя, чрез записване на въвежданите от него символи от клавиатурата. Най-често кейлогерите записват всеки един натиснат клавиш във файл, който изпращат на създателите си. По този начин могат да бъдат откраднати паролите на потребителите за достъп до техните електронни пощи или дори банкови сметки! Какво е търговски инструмент за мрежови мениджмънт?

Най-често се използват в корпорациите. Той не се инсталира на клиентският компютър, се стартира от сървъра. Тези инструменти записват мрежовият трафик, който използват клиентите. Те могат да записват мрежовите действия на клиента, но не могат да записват въведените пароли или екраните им.

Какво е събирач на данни (Trackware)?

Основните функции на тези инструменти са да събират информация за крайният потребител – посещавани страници, ключовите думи при търсене в интернет, информация за компютъра и друга персонална информация на потребителя. Бисквитките (Cookies) са пример за събирачи на данни. Какво е инструмент за отдалечено администриране (Remote Administration Tool)? Това е инструмент за отдалечено администриране на компютър в мрежа – може да се използва за изтриване или качване на файл, за спиране или рестартиране на компютърът и други. Тези инструменти осигуряват много лесен достъп до отдалеченият компютър.

Какво е червей (worm)?

Червеят е подобна на вирусите програма, която автоматично се разпространява на колкото може повече компютри по всевъзможни начини – чрез електронната поща, през Интернет или локална мрежа, дори през споделените файлове. Разпространението е първата цел както на вирусите така и на червеите. И двата вида паразити могат да бъдат разрушителни за компютърната система. Основната разлика на червеите от вирусите е, че червеите могат да заменят файлове, а не могат да се вмъкват в тях, докато вирусите се вмъкват във файловете, а не ги заменят.

Какво е сваляч (Downloader)?

Задачата им е да изтеглят и инсталират нежелани файлове или програми, дори без да се изисква разрешение или да се предупреждава потребителят. Тези програми са изключително опасни, защото позволяват да се свалят и инсталират много червеи и вируси, без знанието на потребителя!

Какво е експлоит (Exploit)?

Тези програми използват уязвимости в други програми, чрез които се опитват да позволят достъп на външен човек до компютърната система.

Какво е флуудер (Flooder)?

Тези програми изпращат огромни количества информация към компютър или мрежа за претоварване и блокиране на връзката към Интернет или локалната мрежа.

Как да разбера, че имам спайуер на моят компютър?

Може би имате спайуер на Вашият компютър, ако:

* Виждате изскачащи реклами, дори и да не разглеждате интернет страница; * Променена е вашата стартова страница на браузъра или страницата за търсене, без ваше знание; * Имате добавка към Вашият браузър, която не искате и трудно можете да я премахнете; * Изпълнението на ежедневните задачи на Вашият компютър отнема повече време от обикновено; * Вашият компютър често започне да замръзва и други.

Как спайуерът влиза в моят компютър?

Има различни начини, по които спайуер или друг нежелан софтуер може да проникне във Вашият компютър. Най-често използваният метод е спайуерът да се инсталира с инсталирането на друг софтуер, който искате, като програма за споделяне на файлове през Интернет. Когато инсталирате нещо на Вашият компютър от голямо значение е внимателно да прочетете лицензното споразумение и изявлението за поверителност на Вашата информация. Понякога включването на нежелан софтуер в инсталацията на желан такъв е документирано, но чак в края на лицензното споразумение.

Как да се предпазя от заразяване със спайуер? Предлагам Ви няколко полезни съвета как да предотвратите заразяване със спайуер:

* Използвайте анти-спайуер програма! * Обновявайте анти-спайуер програмата си често с последните обновления; * Ако използвате Интернет Експлорер изключете възможността за стартиране на скриптове без Ваше знание; * Използвайте защитна стена, за да предотвратите изпращането на информация от спайуер; * Не натискайте върху препратки от изскачащи прозорци! Така можете да инсталирате спайуер на Вашият компютър. Затворете изскочилият прозорец като натиснете бутонът „X“ в заглавната му лента, а не натискайки бутон Затвори (Close), ако има такъв; * Не сваляйте програми от непознати сайтове; * Бъдете изключително внимателни, когато се появи диалог, питащ Ви за извършването на определени действия! Ако не сте сигурни в действието, по-добре натиснете „No“ или затворете съобщението от бутонът „Х“ най-горе в дясно на заглавната лента; * Не следвайте съмнителни линкове, които ви предлагат анти-спайуер програми! В този случай вместо да се предпазите от спайуер е възможно да да се заразите с такъв.

В днешно време се развиха много видове нежелан софтуер, който може да се класифицира като Спайуер. Някои от тях не са опасни за системата, но други могат да я разрушат напълно. Предпазването на компютъра от спайуер е толкова важно колкото и предпазването му от вируси! За целта има специализирани програми, които засичат и чистят спайуерът. Също така всяка съвременна антивирусна програма има възможност за засичане и изтриване на подобен род софтуер. Динамичното развитие на нежеланият софтуер обуславя и динамичното развитие на антивирусният и анти-спайуер софтуерът, за да може да се отговори адекватно на новите заплахи!

Допълнителен източник: kaldata.com

Подобни новини :