Катеричка като домашен любимец

36
Добави коментар
kalinaaa
kalinaaa

Катеричка за домашен любимец

  Тези игриви и любвеобаилни същества могат да бъдат прекрасен домашен любимец. Катеричките са красиви и интересни, но трябва да се знае,че те са и свободолюбиви. Ако сте решили да си вземете катеричка трябва да разполагате с голяма клетка за гризачи. Поне 1м.  на  2  м., за да се чувства животинчето добре. Дори и при тези условия ще ви се налага да отваряте клетката поне за 1 час на ден, за да може  да потича по секцийте и корнизите. Ако не можете да се  да пускате животното, по-добре не си взимайте катеричка. Грижите за катеричките са повече, отколкото грижите за куче или котка, но и приятните моменти, лично според мен, са повече. Тези същества могат винаги да ви зарадват с играта си и когато привикнат към човек се превръщат в най- топлите и меки плюшени играчки готови да направят някое майсторско акробатично изпълнение по корниза. Важно е да се каже и нещо относно храненето. Не е евтино да се оглежда катеричка в къщи!

Основно те се хранят с:

– Орехи, бадеми, лешници( изчистени), жълади (Въпреки, че навсякъде рисуват катеричките с жълади те не ги обичат много, ядът ги когато няма какво друго), семена от шишарки, и всякакви видове ядки.

– Ябълки, круши, дори лимони и  даже трева ( Но не бива да прекаляваме с плодовете и зеленчуците и най-вече с зелето).

-Хляб и хлебни изделия- те се приемат с удоволствие, но с тях също не бива да се прекалява.

     Нещо много важно! Никога не се опитвайте да приучите уловена катеричка  в дивата природа да живее във вашият дом, освен, че това е престъпление, възможността да убиете животинчето от мъка е огромна. Катеричките въпреки,  че се продават в зоомагазините са диви същества обичат свободата и именно там е тяхната стихия – на високите клони на дърветата където са и най-красиви!