Видове и Сортове Мушкато

9
Добави коментар
Krasi-flora
Krasi-flora

 

Обикновено мушкато или Стоящо мушкато (Pelargonium zonale)

Pelargonium zonale е познат у нас под името „Мушкато“. Характерно за него, е че има месести стъбла, които с времето от основата започва да се вдървесинява. Растението нараства бързо и може да достигне на височина около 30-60см. Листата имат бъбрековидна форма и концентрична тъмна ивица. Цъфти обилно през цялата година с червени, розови, бели и др. цветове. Подходящо е за отглеждане на балкона или засадени директно в градината на полусенчести места.

Кралско или Английско мушкато (Pelargonium grandiflorum)

По името му можем да разберем, че то е създадено от селекционерите в Англия. Характерно за него, е че стъблото е изправено и може да достигне височина около 50-60см. Листата му са заострени и назъбени по периферията. Една от основните отличителни белези на Pelargonium grandiflorum, е че има едри цветове с диаметър около 7-8см. Цъфти обилно с бели до тъмночервени, почти черни цветове. Има сортови, които са едноцветни, други с пъстра окраска.

Висящо мушкато или Сакъзче (Pelargonium peltatum)

Pelargonium peltatum у нас е известно още, като „Сакъзче“ растението е с дълги и стелещи се стъбла, които могат да достигнат от 40 до 100см. Листата са му плътни сочи и с власинки. Растението цъфти обилно през цялото лято с бели, розови, червени и др. светове. Често цветовете са двуцветни. Подходящи места за аранжиране на Сакъзчето са висящи кошници, саксии сандъчета на перваза на прозореца.