Режисьорът Алексо Петров убил Атанаска Вихърова от „Тутурутка“

4
Добави коментар
kocet
kocet

Кремират я в Канада, съпругът й се връща в България да донесе праха й…

Миналата седмица актрисата Атанаска Вихърова загина при мистериозни обстоятелства в Канада. 30-годишната шоузвезда, която се прочу с участието си в култовото предаване „Тутурутка”, издъхна при зверска катастрофа само две седмици, след като бе за последно в България.

Поводът комедийната актриса да посети родния си град Варна бе фестивалът „Златната роза”, на който с награда бе отличен скандалният филм „Баклава”, чийто режисьор е нейният съпруг Алексо Петров….

Веднага след връщането си в Канада творческото семейство спонтанно решило да се премести от Онтарио в друга провинция, довериха пред „ШОУ” приятелки на актрисата от детинство. „Години наред те живееха в Торонто, но когато за последно си говорихме, Насето ни сподели, че искат с Алексо да се местят във Ванкувър. Това е била причината да организират това пътуване, което ни я отне”, разказаха плачейки момичетата.

Вихърова и мъжът й стегнали багажа си веднага след като пристигнали в Торонто. На 30 октомври натоварили покъщнината на голям „Шевролет” и потеглил около обяд.

Зад волана бил Алексо. Докато пътували за Ванклувър, семейният джип се преобърнал на около 20 километра от Фалкон Лейк по неясни до момента причини. Возилото се завъртяло няколко пъти и прелитайки над пътното платно, се забило в канавката. Шевролетът бил смачкан до неузнаваемост, а между ламарините му смазана лежала Насето, свидетелстват очевидци пред канадската преса.

Алексо, който по чудо останал жив и почти невредим, веднага потърсил помощ. Медицински екип транспортирал Атанаска в болница, но талантливата актриса издъхнала броени минути, след като я откарали там. Според канадските медии тестове показали, че шофьорът е нямал алкохол в кръвта, но причина за мистериозната катастрофа не се посочва.

След трагедията Алексо изпаднал в шок, но успял да се свърже в България с един от най-близките приятели на Насето – Николай, с когото се познавали от времето на „Тутурутка”, където той бил режисьор. „Казал му какво се случило и само повтарял:

„Аз ще се оправя, аз ще се оправя… но Атанаска вече я няма…”, разказва пред репортер на “ШОУ” Милен Минков – един от актьорите в легендарното тв предаване. Той добави, че целият екип са в тотален шок от трагедията и нямат представа как може да се е случило всичко. „Има 1000 варианта. Като разбрах даже, може и грях да ми е на душата, но си помислих, че може и да е някаква инсценировка. Те и двамата винаги са били супер откачени…

Просто би ми се искало да е така”, обяснява пред Милен. Той изключва Петров да е бил дрогиран. „В шоубизнеса винаги има наркотици, но нито Алексо, нито Насето са се друсали. Е, може някой да е опитвал тревичка например, но в никакъв случай не е било системно”, отбелязва Милен. Той е и последният от „тутурутките”, който е видял Вихърова жива. Срещнали се на „Златната Роза”, където Алексо представял филма си. „Изгледаха всички прожекции. Казах й на Насето да ми даде един телефонен номер да се чуем и видим, но тя каза, че само минавали през България за фестивала и веднага щели да се връщат в Канада… Честно казано,

държаха се малко странно, но и тя, и Алексо винаги са били такива”, разказва още Милен. Той, както и останалите шоумени от „Тутурутка”, обясниха пред „ШОУ”, че отдавна са изгубили връзка с Насето. „Двамата с Алексо, който последните година и половина на шоуто беше наш режисьор, се запознаха, докато правихме предаването. След 2004 година обаче заминаха и нищо не знаем какво и как се случва с тях… Тежка загуба е за нас. Тя ни беше малката сестричка. Избрахме я от „Златното ключе“, беше на 18 години. Израсна пред очите ни“, коментира и Венци Куцаров. Като продуценти, той и колегата му Иван Чешмеджиев забелязват Вихърова в детско-юношеския театър, където за изкуството я открива легендарната Катя Папазова.

“От малка си беше актриса и искаше да се занимава с театър. Освен това там намираше разтуха, защото животът й не беше много лек като дете”, доверява пред наш репортер съученичка на Атанаска от варненската гимназия „Найден Геров”. В това има истина, установи „ШОУ”, тъй като според всички, които познават Насето, споделят, че тя е израсла в дома на “тежък алкохолик”.

Баща й създавал трудности на цялото им семейство години наред. „Спомням си един случай, когато една наша учителка се беше обадила за нещо у тях и бащата на Насето я напсува, защото била звъннала много рано и го събудила”, спомня си съученичка на Вихърова. Нейни колеги от „Тутутрутка” също са били свидетели на пиянски запои на бащата, като той често казвал на барманите: „Нали знаеш коя е дъщеря ми?! Тя ще оправи сметката!”. „На Насето й беше много тежко с такъв баща. Тя приличаше на майка си – страшно добър човек”, обяснява друга съученичка на Атанаска. Според нея тежкото й детство е една от причините, които са я накарали да избяга от Варна чак в далечна Канада. Това, че срещнала Алексо, който също бил богат на щури идеи и готов на приключения, само й дало сила. „Той беше голямата й любов. Преди да го срещне, Насето имаше няколко гаджета, като само едно от тях можеше да се нарече сериозно. След като заминаха оттук, първо отидоха в Белгия, където тя гледаше деца, а после заминаха за Канада. Там знам, че известно време работеше също като детегледачка, но идеята й беше да следва режисура”, разказва още приятелката на комедийната актриса. Пред наш репортер тя разкри, че преди година и половина

Атанаска загубила майка си, която починала от рак. „Колкото и грозно да звучи, според мен до голяма степен бащата има вина за всичко това. Има и вина за това, че Насето замина от България, защото искаше да се махне от него”, категорична е приятелката й. Тя и другите близки на Вихърова разбрали за нелепата й смърт, след като друга тяхна позната, която живее в Канада, им се обадила. „Това момиче, казва се Марина, е близка с Насето и, доколкото знам, именно към нея са пътували с Алексо. Като не се появили обаче, тя се обадила на наша съученичка, а тя от своя страна на Алексо… Така разбрахме за това, че Насето вече я няма”, разяснява пред „ШОУ” приятелката на актрисата. Тя добавя, че всички са в шок от случилото се и за тях е пълна мистерия как е станала катастрофата. „За мен случаят си е направо криминален. Има смъртен случай, а не е ясно какво е станало. Давал ли е някакви показания Алексо, който е шофирал? Защо и как канадските власти са го пуснали, както в случая той се явява убиец, макар и по непредпазливост?”, чуди се бивша съученичка на Насето.

Пред „ШОУ” доста познати на Алексо и Атанаска споделиха, че има някакви опасения, че

катастрофата може да не е случайна. Според тях Алексо е голям особняк и все се пъхал в разни схеми, за да търси финансиране за филми и други свои проекти. Негов познат довери пред наш репортер, че Петров правел някакви сайтове в Канада, като не е изключено заради тях да си е спечелил врагове. Тепърва обаче ще се изяснява какво точно стои зад фаталната катастрофа.

Бивша съученичка на Атанаска разказа, че тя има по-малък брат, който работи по корабите. Момчето приело повече от зле новината за кончината на сестра си. „Първо майка ми, сега и кака му. Чух, че е на успокоителни, за да не направи някоя глупост със себе си. В момента бил в Лом, откъдето е неговата приятелка”, довериха за „ШОУ” негови познати. Бащата на Атанаска също бил съкрушен от трагедията. След като му съобщила печалната новина, той само промълвил: „Оставете ме да умра на спокойствие”…

Наши източници довериха, че Алексо вече е в България. С него е пристигнала и урната с праха на Атанаска. Част от него е разпръснат в Канада, а другата част се очаква да намери мир в България. Вихърова ненавиждала да се връща в родината си, разкриват още нейни близки. Когато умира майка й през 2009 г., тя дошла буквално за два дни за погребението и отлетяла обратно за Канада. „Повярвай ми, навсякъде е по-хубаво, отколкото тук”, казала тогава Насето на бившия си колега Милен. „Ако не я бях срещнал случайно, сигурно и на мен нямаше да ми се обади, че е във Варна”, споделя той пред “ШОУ”.

За последно Атанаска е била в морската столица преди около две седмици на фестивала „Златна роза”. Там Алексо получава “Горчивата чаша” – наградата на Факултета по журналистика в Софийския университет за принос в развитието на съвременния филмов език.

Съпрузите се смеели, че той получава такова признание за филма, заради който преди три години беше обявен за международно издирване и съден по 7 обвинения. През юли 2010 делото срещу Алексо Петров по обвинението за наемане на малолетни лица на работа е прекратено, а присъдата – отменена от Бургаски апелативен съд. На 28 февруари 2011 е отменена и мярката му за международно издирване и арест. Няма обаче информация по обвиненията за производство и разпространение на порнографски материали с малолетни.

Атанаска приема изключително тежко отношението на родните власти към творбата на съпруга й.

„Побеля ми косата, съпругата ми премина през нервна криза, родителите ми три години живяха в постоянен страх и си общувахме единствено чрез скайп. Обаждаха ми се и приятели, подведени от невярната информация, че

снимам порно,

да ме питат как е възможно да правя подобни неща. Получавах заплахи по телефона и чрез имейли от някакви т. нар. „патриоти“, които искаха да ме пребият, защото съм излагал България. Истината е, че никой не знаеше как да реагира на „Баклава“, на проблемите, които поставя филмът”, разказва Петров преживяното покрай скандалния си филм.

В него са показани две малки момчета-сираци, които любовно се целуват. Децата са наети от сиропиталище и действително са преживели ужасите в Дома, в който живеят. След публикация в бургаски вестник, в която се твърди, че филмът разпространява „кадри с откровено порнографско съдържание и вулгарно насилие с участие на деца”, прокуратурата се самосезира и започва проверка по случая. Алексо Петров е осъден да заплати глоба за наемането на малолетни деца на работа и е обявен за международно издирване. Филмът се излъчва в България само веднъж, в рамките на фестивала „Любовта е лудост“, но е прожектиран в салони в Амстeрдам, Лондон и Ню Йорк.

По ирония на съдбата идеята за “Баклава” му хрумва, след като катастрофира в Торонто. „Един автомобил мина на червено и ме удари. Единствено раницата, която носех на гърба ми, ме спаси. Лежах шест месеца и тогава реших, че животът е прекалено кратък, за да отлагаш плановете си”, разказва той пред медиите.

ДОСИЕ • Предаването „Тутурутка“ по М SAT стартира през януари 1999 г. Шоумените имат зад гърба си две видеокасети, два аудиоалбума – „Манджа с грозде“ и „Петилетка“, и многобройни концерти из цяла България. „ТУТУТУ®НЕТО 2000“ в 18 български града събира над 50 000 зрители.

• Родената през 1981 г. Атанаска е единствена жена в екипа на предаването, което е абсолютно признание за таланта й. Като малка Вихърова мечтаела да стане парашутистка, но не й стигнали килограми. Майка й се намесила отрано, за да спре директорските мераци за ТВУ. После е била солистка в хор, но след гнойна ангина се отказала и от това. Мечтата да стане актриса се родила в театралната група на Катя Папазова „Златното ключе“ във Варна.

• Любовта на живота й е 8-години по-възрастният от нея режисьор Алексо. Връзката им започва през 2002 г., малко преди да бъде дръпнат окончателно щепселът на сатиричното шоу „Тутурутка”. Когато това става, Атанаска напуска Варна и за начало се мести в София, за да завърши режисура в Нов български университет като любимия си. Две години по-късно той вече се е установил в Торонто и тя заминава при него, където се и женят.

• И до ден-днешен много хора се питат какво се случи с „Тутурутка”. Според източници на “ШОУ”, раздялата дошла заради липсата на пари. В момента, в който договорът на предаването с телевизия „М SAT“ изтекъл, и общото събрание на фирмата (ТУТУТРУТКА АУДИО-ВИДЕО ООД) решило той да не бъде подновен при никакви условия! Страничният бизнес, който били развили покрай предаването: дискотека „ТУТУТЕКА”, пост продукционното и рекламно студио „ТУТУСТУДИО”, аудио- и видеозаписите им и живите участия, тръгнали надолу. Продължителното чудене по офертите и вариантите къде да продължат култовото предаване вкарало и страничния им доход и бизнес към фалит.

• Всички членове на групата поддържат добри отношения и до днес. Сега всеки се е заел с собствени дела. Светлозар Стоянов работи в Италия, Венци Куцаров и Иван Чешмеджиев също имат бизнес – съдържатели са на заведение – „Studio 21”. Снимат и реклами за известни марки. В интернет скечовете и песните на “Тутурутка” са истински хит и до днес.

Подготвиха Надежда НЕНОВА, Орлин ФИЛИПОВСКИ, Георги СТОЯНОВ

БЛИЦ

15/11/2011