Бушмилс – мекият вкус на ирландското уиски

35
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Каним ви на чаша „Бушмилс“ с лед, поднесена директно от спиртоварна Олд Бушмилс в град Бушмилс. Объркахте ли се? Тогава ни последвайте в това малко ирландско градче, където ще се убедите, че ирландците са измислили уискито преди шотландците

„Един голям „Буш“ със сода!“ – дори да не сте познавачи на твърдия алкохол, когато чуете някой да поръчва това в заведение, веднага ще се сетите, че става дума за марката висококачетвено уиски „Бушмилс“. И няма да сбъркате. Представяйки мекия вкус на ирландското уиски пред света вече 400 години, традиционното име в алкохолната индустрия „Бушмилс“ достойно си е спечелило международна слава, престижни признания и верни почитатели.

Знаете ли обаче откъде тръгва пътят на тази кехлибарена напитка и защо е толкова ценена? Уискито „Бушмилс“ носи името на малко ирландско градче, където се намира най-старата лицензирана спиртоварна в света – „Олд Бушмилс“. Всъщност името е комбинация от името на реката – Буш, на чийто бряг е построена, и от английската дума за мелници – „mills”, някога изпъстряли брега, а днес останали само две. Преди да се спрем по-подробно на тази местна атракция обаче, нека ви разкажем малко и за самото населено място.

Град Бушмилс се разполага на брега на река Буш в окръг Антрим, между курортите Портръш и Баликасъл, на около 95 км от град Белфаст и на около 280 км от ирландската столица Дъблин. Само на 3 км от него се намира една от необяснимите мистерии на природата, феноменът „Пътят на великаните“, обявен от ЮНЕСКО за Световно наследство. До там можете да стигнете по 50 км. крайбрежно велотрасе, заобиколени от впечатляващи природни пейзажи, тишина и морски въздух.

На около 4 км от Бушмилс пък, върху опасно надвесени над морето стръмни скали се издигат руините на един от най-романтичните средновековни ирландски замъци – „Дънлус“. Принадлежала на благороднически ирландски и шотландски  фамилии (МакДонъл и Макдоналд), апетитна цел за английските войски и дала повод за множество загадки и легенди, днес тази крепост е емблематична забележителност в района, отворена за посещения целогодишно.    

Макар и затворена общност, наброяваща не повече от 2000 души, жителите на Бушмилс гостоприемно отварят домовете и сърцата си за множеството чуждестранни туристи, тълпящи се към града заради спиртоварната и околните атракции. Те са наясно, че бидейки горди притежатели на най-старата фабрика за уиски, благодарение на която могат с гордост да твърдят, че ирландците са създатели на това питие, интересът към градчето им няма да спре да расте. Това обаче не им пречи да бъдат предано отдадени на Бог и да прекарват голяма част от времето си в духовни занимания. Свидетелство за това е фактът, че на територията на Бушмилс има цели 6 църкви.

Значима част от живота им заема Презвитерианската църква, намираща се в края на главната улица на Бушмилс. В нея членуват около 300 местни семейства – традиция, спазвана от самото учредяване на храма през 1646 г. Сградата е разширена и обновена след мащабен ремонт през 2006 г., преодставяйки достатъчно място за всички поклонници. Освен неделното училище, часовете по религия и изучаване на Библията за подрастващи, към църковните организации, поддържани от Презвитерианската църква на Бушмилс спадат и клон на презвитерианската женска асоциация, закрит боулинг клуб и младежка задруга. Провеждат се и курсове за молитви, за изучаване на Библията, за опознаване на християнската вяра изобщо.

Центърът на Бушмилс, известен под името „Диамантът“, е изключително подреден и интересен за разглеждане. Основна атракция на главния площад е мемориалът в чест на жертвите от Първата световна война. Той е под формата на бронзова фигура с реални размери на войник, облечен с военни дрехи, стоманен шлем и пушка с щик, излъчващ решителност и смелост да се опълчи срещу врага. Статуята е възкачена на висок гранитен пиедестал, на чиято лицева страна е вградена плоча с посвещение: „На мъжете от града и окръга, дали живота си за страната в Първата световна война, 1914 – 1918 г.“

Непосредствено зад мемориала се издига Часовниковата кула от началото на XIX в., построена от известен благородник по подобие на средновековните традиционни ирландски кули, обикновено част от църква или манастир, които и днес могат да се видят на много места в страната. Не бива да пропускате и най-забележителният хотел в Бушмилс – „Бушмилс инн“, разположен недалеч от центъра. Съхранил интериора на типична ирландска страноприемница от средновековието, служила като подслон на пътниците към Пътя на великаните, но оборудвана със съвременни удобства, тя е едно от най-романтичните места за отсядане в града.

Колкото и увлекателни атракции да може да предложи Бушмилс, основният притегателен център за гостите му си остава спиртоварната „Олд Бушмилс“. Отворила врати през далечната 1608 г., възкръснала от пепелта след опустошителен пожар през 1885 г. и превърнала се в традиционен производител на ирландско уиски с мек вкус, днес фабриката е не само съществена брънка от историята на града, но и основна туристическа атракция в цяла Северна Ирландия.

 

Спиртоварната, намираща се в края на града е отворена за посетители всеки ден от седмицата, но с пълна сила работи от понеделник до четвъртък. Не пропускайте възможността да се включите в организираните обиколки, които  спиртоварната „Олд Бушмилс“ предлага. Екскурзовод ще ви преведе през различните помещения, за да проследите етапите на производство, ще можете да дегустирате различните продукции и да закупите онази, която ви е харесала най-много.  

За приготвянето на знаменитите в цял свят напитки фабриката черпи вода от река Буш, а една от тайните на марката е 100 %-вият малц на ечемика, който след постоянно и внимателно съхранение и наблюдение се трансформира в леко, меко уиски с множество оттенъци. Така 400 години по-късно, ирландското уиски с марка „Бушмилс“ продължава да се произвежда по същата рецепта както и в самото начало.

Като цяло, Бушмилс е една страхотна дестинация за семейна и романтична почивка. Това е градът с най-много защитени сгради в Северна Ирландия, едновременно модерен и средновековен, разполагащ с всички обществени институции и с достатъчно хотели и заведения за добрия комфорт на туристите. А ако искате да се насладите на мекия вкус на истинското ирландско уиски, то това е единственото място, където ще сте сигурни в качеството на онова, за което си плащате. На добър път и…. наздраве!

15. 11. 2011 / Цвети Тошева