Как да си изберем прическа

34
Добави коментар
nikste
nikste

Именно прическата прави образа на жената завършен и подчертава индивидуалността й. Правилно избраната прическа може да скрие недостатъците на лицето или главата и да подчертае достойнствата им.

При избора на прическа трябва първо да се ръководите от формата на лицето, за да може тя да изравни пропорциите и да го направи по-привлекателно.

Лицата могат да се разделят на пет основни типа: овално, триъгълно, квадратно, правоъгъло и кръгло. Всяка форма има своите отличителни, индивидуални особености и всеки тип има своята подходяща прическа.

Овалното лице се смята за идеално. То е с много мека закръглена форма, не много скъсена в областта на скулите. На такова лице отиват всякакви прически. Могат да се носят както къси и средни, така и дълги коси. Тази лицева форма е добре балансирана и пропорционална. Идеалното оформление на дългите коси за овалното лице е когато стигат само до рамото. Стъпаловидната прическа увеличава зрително обема на прическата.

Триъгълното лице напомня триъгълник със своята форма: то има най-голяма широчина в горната част, на нивото на устните, широки скули и се свива към брадичката. За такъв тип лице не се препоръчват прически, които разширяват горната част на главата. Оптималната дължина на косата е под брадичката.

Квадратното лице е характерно с голямо чело, линията на скулите преминава в областта под брадичката, като тежката ниска челюст наподобява формата на квадрат. Ушите не бива да са открити. Подходяща е прическата, при която косата е разположени на лицето, а ушите са полуоткрити.

Правоъгълното лице е с високо чело и дълго късо подбрадие. За този тип лице не се препоръчват прически, които удължават лицето и такива, които придават обем на косата в горната част на главата. Необходимо е зрително да се скъси и да се разшири лицето. Подходяща е средната дължина от тип каре, която прикрива с обема си областта на ушите и косата е максимално прибрана от лицето. Оптималната дължина на косите е до раменете.

Кръглото лице – хоризонтланите и вертикалните размери на лицето се приближават един към друг. Областите в долната част на челюстта и областта под брадичката имат кръгли и меки очертания. Най-широкото разстояние – това е между скулите и на нивото на ушите. А най-високата, от лицето към областта на ушите. Ако имате такава форма трябва да избягвате пищността в прическите на тези места, за да не стане лицето ви още по-високо. Не се препоръчват прически тип каре със закръглени очертания. Ще ви отиват високите асиметрични прически.

Има и други форми на лицето:

Ромбовидно лице – има широки скули, стеснено в гораната и долната част. За този тип се препоръчват леки прически, стигащи до линията под брадичката, но не от типа каре.

Трапецовидното лице се характеризира със стеснена горна част и оширена долна част с рязко подчертани ъгли на долната челюст. За него се препоръчват прически, които прикриват областта под брадичката.

Прическата коригира дефекти

За да може зрително да се смали големия нос се препоръчва да се правят обемни прически или косата да се прибере в „опашка”. На жените с големи черти на лицето ще приличат повече пригладените прически, отколкото тези с големи къдрици.

Дългата и тънка шия може да се прикрие с коса, която е оформена на вълни. При къса шия се препоръчват къси прически, където тя да е открита или да се повдигат косите, като ги завържете.

Големите уши могат да се скрият с коса до средата на ушите. Те не трябва да се показват от контура на прическата. Източник: wmj.ru