Псамотерапия – Терапии (нелекарствени) – Статии

1
Добави коментар
mikael
mikael

 

Псамотерапията – (от латински psammos – пясък; therapia – лечение) – е метод на лечение с използване на пясъчни вани със специален пясък, който има по-голяма топлопроводимост Този пясък анатомично обхваща частите на тялото и разпределя равномерно топлината по повърхността.

Псамотерапията се прилага широко при болкови синдроми, които се проявяват при дегенеративни и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат, сапстични синдроми, функционални разстройства на нервната система.

Всеки вид пясък има уникални свойства.

Първо пясъкът отлично поглъща топлината и я отдава равномерно. И второ, мигновено попива потта. По принцип, сеансите по пасмотерапия могат да се правят и самостоятелно, например, на морския бряг.

Същността на ези сеанси е проста – човекът е легнал по гръб и тялото му се засипва с нагрят пясък като се оставят открити само областта на сърцето и стомаха. Както и главата, разбира се.

Сеансът продължава максимум половин час. След него се изкъпете и не правете слънчеви бани –след като се изплакнете с топла вода трябва да поседите още половин час на сянка.

Имайте предвид, че псамотерапията е противопоказна за жени няколко дни преди началото, както и по време на менструацията, както и за хора от двата пола, които страдат от следните заболявания: епилепсия, хипертония, всякакви инфекциозни болести.

Пясъчни вани не трябва да си правят и жени, които страдат от ендометриоза, мастопатия, миома на матката и хормонална дисфункция на яйчниците.