Grisha Popov: Как да си направим сирене в апартамента

2
Добави коментар
galatin
galatin

Не е сложно. Сиренарите не са завършили Оксфорд.

Първо си купете мая за сирене от супера или от селскостопанска аптека. След това и прясно мляко от някой фермер. Най добре е млякото да е с доказано качество. Ние купуваме от един и същи човек години. Когато е 20л. и повече, ни го доставя до вратата. От млеката, които се продават в магазина не става, Те са обезмаслени и пастьоризирани. Не бива да е по малко от 5 литра.

Затоплете млякото до 36-37градуса. Не го варете, нищо няма да стане. Само го затоплете. Сложете капки мая на литър, колкото пише на опаковката. Изчакайте да хване маята /Млякото да се превърне в пихтиеста маса/ и го изсипете в голямо парче тензух. Вържете тензуха отгоре.Обърнете тенджерата в мивката с отвора надолу и поставете тензуха със закваската отгоре.Натиснете с друга тенджера пълна с вода за тежест.Така пресовано между двете тенджери, сиренето започва да се изцежда. След четири-пет часа имате прясно сирене.

Развийте го от тензуха, нарежете го на калъпчета и го поръсете с морска сол. Ако мислите да го чакате да узрее, направете саламура от вода и морска сол и го накиснете в нея. У нас не узрява никога. Изяждаме го на Ура.

Вече сте половин мандраджия. Похвалете се на коментарите!