Изпратиха с оркестър 4 прасета на заколение

50
Добави коментар
pety
pety

Оркестър “Цецо бенд” от Велико Търново дойде през уикенда чак в гълъбовското село Разделна, област Стара Загора, за да свири на заколението на 4 прасета и на пиршеството след това.

Идеята била на внуците на 75-годишната баба Тодорка Иванова, която гледа животните. В този край наричат коленето на прасето “осмянка” по името на сланината в долния край на търбуха му, но на много места в страната ритуалът е познат като “свинска сватба”. “Затова и когато касапинът извежда прасето от кочината, ние му свирим булчинската песен “Прощавай, мамо, прощавай”, разкриха музикантите.

Ритуалът няма аналог в българския фолклор, уточниха специалисти. Фолклористите припомнят, че сега не се коли прасе, тъй като са Коледните пости. Дори след полунощ на Рождество не бива да се яде направо свинско, обясняват те. Преди това народната традиция повелява да се опече врабче и да се хапне от месото му, за да е лека годината. А след това вече може да се премине към пържолите.

Тържественото изпровождане на свине към отвъдното може да се превърне в нова традиция, коментират фолклористи.

Ето как баба Тодорка обосновава нововъзникналия празник: “Прасета се колят веднъж в годината – нека в този ден всички да са сити и доволни”. А и с музика работата споряла повече, защото да се заколят и разфасоват цели 4 прасета за един ден, не е шега работа.

ВАНЬО СТОИЛОВ, РОЗА БУЗКОВА

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти