Къща с фасада от лиственица

21
Добави коментар
lucynda
lucynda

21.11.2011 г.

Кокетната къща е построена на нетрадиционно място, върху неравен терен. Тя се намира леко под нивото на главен път, а площта, която заема, е под наклон. Цялата фасада на сградата, чийто външен дизайн напомня формата на куб, е покрита с дървена ламперия, изработена от лиственица. Малка пътечка свързва двора на къщата с главния път, под чието ниво се намира еднофамилното жилище.

Външен облик на сградата

Сградата се състои от два сектора, които са със сходна архитектура. Единият сектор е зает от всекидневната стая, офиса и кухнята, а другият – от спалнята, детската стая и банята. Фасадата на цялата къща е заета от дървена ламперия, изработена от лиственица. Едното крило на къщата разполага с малки прозорчета, а другото  е почти цялостно остъклено с плъзгащи се плоскости, които имат излаз към обособената веранда. Панорамните прозорци предлагат красива  гледка към заобикалящата  природа.

Екстериорни стълби между два жилищни сектора

Екстериорните стълби, които имат предимно декоративна функция , а не практично приложение, разделят цялостната структура на сградата на две части. Те впечатляват с изчистения си дизайн и семпли форми, а дървената им повърхност се слива в цветово отношение с тоновете на лиственицата, която покрива фасадите и на двете обособени постройки.

Просторна кухня с изчистени форми

Кухненският интериор притежава изумителна просторност. Обзавеждането на помещението, което обединява кътчето за готвене и трапезарията, е обзаведено с минимум мебели. На централно място е разположен кухненският остров, който има формата на куб, а корпусът му е изработен от масивен дървен материал. Дълга дървена маса, около която са наредени дървени столове,  е разположена под хоризонтално проектираните прозорци. Кухнята има излаз към вътрешна тераса, която е интегрирана към нейната площ.

Всекидневна стая със завиден панорамен изглед

Прави впечатление, че интериорът на всекидневната стая е със семпъл дизайн  и деликатно обзавеждане, което е представено от малко на брой мебели. Високият таван и ограниченото обзавеждане подсилват усещането за просторност в стаята. Една от стените е заета изцяло с панорамни прозорци, в чийто долен край е изработен дървен банкет по протежение на цялата стена. Благодарение на изобилието от прозорци в стаята е светла и приветлива, удобно място за отдих.

Компактно работно кътче с изглед към природата

Работното кътче е разположено на приземния етаж, в близост до всекидневната стая. Почти цялата му площ е заета от  дълги продълговати бюра, които са подредени П-образно. Широките им плоскости позволяват разположението на голям брой вещи върху тях като компютри, документи и настолни лампи. Панорамният прозорец, заемащ една от стените, предлага успокояващи погледа природни гледки.