Турски сладки изкушения

45
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Турски сладки изкушения

Където и да се намирате в Турция, дали в някой морски курорт или във вътрешността на страната няма как да не забележите голямото изобилие от сладкарски магазини.

За турците въпроса за  националната принадлежност на баклавата стои   принципен. Преди няколко години  Кипър започна да разпространява брошури, в който се твърди, че баклава  първоначално е гръцки  деликатес. Между двете  страни възникна сериозен конфликт разраснал се до истински скандал, който прерастна в протести  в най-големите градове на Турция.

Национално ястие на Турция

Истинската баклава в миналото е била истински деликатес. Процеса на приготвяне е доста скъп и трудоемък поради факта , че в   сладкиша има скъп мед и  ядки. Даже самите турци имат такава поговорка, която гласи: „Не съм достатъчно богат, за да ям баклава всеки ден“ Ако сте любопитни да разберете  как  ядат баклава самите турци,ще останете много изненадани.

Най-известната храна на турците

Самият мед се разбива с гъста  сметана за да се достигне така желаният приятен вкус. Локума е  изобретение на гениалният  сладкар Бекир Ефенди през XVIII век. Търговската му рецепта е толкова добра, че пред къщата му се тълпели хора за да опитат това кулинарно чудо.

 Когато локума завладял  Европа през XIX век, той става известен под името „Турско наслаждение”.  Днес, сладкарите са обогатили вкуса му с добавяне на  шам-фъстъци, бадеми, орехи, сушени плодове, мед и шоколад.Друго популярно турско сладко е пишманието.Необичаен вид халва, направена от топки на конци, приличащи на захарен памук. Името произлиза от думата пишман, която в превод означава „съжаление, разочарование.“

  Според една легенда, пъшманието е изобретено от  чирак сладкар, който обичал дъщерята на майстора сладкар. За да умилостиви  своя учител и да получат разрешение да се ожени за дъщеря му, младият мъж е измислил нова рецепта за сладост, сякаш изтъкана от нишки, всяка от които е като  косъм момиче. 

Той нарича изобретението си „шишмание“, което се превежда като „мастна моя.“ За съжаление бракът на младежа  не му носи щастие. Хората бързо преименуват  десерт в съответствие с новите условия на живот на готвача- „шишмание“ обърнато на „пишмание“.Има и друга версия за произхода на името на сладкото. Казват , че който е пропуснал да опита деликатеса  ще съжалява цял живот.

В Турция може да си купите сладкиш  и по градските пазари, например в Истанбул на Египетския пазар, по  крайбрежният  кей Еминюню, срещу моста Галата.  

Продавачите са много общителни и сладки. Ако забележат , че вие се колебаете и не сте сигурни в качеството на стоката им, те ще ви нагостят незабавно с поне три различни сладки.