Четене в памет на Георги Рупчев

2
Добави коментар
Sens-able
Sens-able

По повод 10-годишнината от смъртта на Георги Рупчев ще се проведе литературно четене

С участието на Александър Шурбанов, Ани Илков, Ясен Василев, Иван Ланджев, Силвия Чолева, Марин Бодаков, Георги Господинов, Яница Радева, Димитър Кенаров, Борис Роканов, Румен Леонидов, Галина Николова и други.

 

28 ноември 2011 г., 19:30 ч. – Университетски театър „Алма Алтер“ – СУ „Св. Климент Охридски“

 Георги Рупчев е роден през 1957 г. в София. Автор е на стихосбирките „Уморени от чудото“, „Смяна на нощната стража“, „Силните на нощта“, сборната „Зоната“, поемата „Смъртта на Тибалт“ и др. Носител е на наградата „Южна пролет“ и на приза на Съюза на българските писатели за 1992 г. Известен е и като преводач на „Песен на песните“ на Библията, също на Джон Ленън, Уилям Такъри, Т.С.Елиът, Анна Ахматова, Йосиф Бродски, Николай Гумильов и др. Умира в София на 28 ноември 2001 г.

ГОЛЯМАТА ЗЕМЯ

Беше голяма земя, до която едвам се добрахме. Още щом стъпихме там, хоризонтът изчезна. Тук е, тогава си казахме, тук е – и спряхме, и заличихме следите, преди да навлезем.Повече бяхме, все по-малко оставаме. Често изчезва по някой, но нали затова бяхме тръгнали. Най-напред с къси почивки, а после до капване там вървяхме по тази празна голяма земя от безмълвие.Всеки сам в своята тайна изчезва и ние не питаме де се е дянал. Всеки умира сам в себе си, колко пъти умира? Още бродиме там – още хора, но вече без сянка, още бродещи, но неоставящи диря.Тъй вървяхме по тази празна земя на миражи и един по един си избирахме място и мисия. Откъде сме дошли сме забравили даже, а какви сме били е опасно да мислим.Все по-малко оставаме, а не сме и очаквали инак. Инак все повече ставаме, а така и очаквахме. Ние сме двойни, тройни, четворни, петорни – каквито ни скимне в тази празна, голяма, безмълвна земя, където оставаме.