КТ „Подкрепа“ се обяви за разширяване на стачката в БДЖ

7
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

КТ “Подкрепа” се обяви за разширяване на стачката в БДЖ. Според синдиката причините за съществуващото социално напрежение в обществото като цяло, а и в системата на БДЖ в частност, се коренят в едностранното потъпкване на договореностите от министърa на финансите Симеон Дянков и от управата на държавните БДЖ в споразуменията за развитието на пенсионната система и за структурните промени в железниците.

Според синдиката “единствената изправна страна по подписаните стачни споразумения са стачкуващите работници и служители”. Този дисбаланс в отношенията определено е неприемлив, се казва още в позицията.

Междувременно вече пети ден продължава стачката на служителите в БДЖ. В цялата страна в интервала от 08.00 до 16.00 ч. влаковете отново спират в знак на протест срещу намерението на ръководството на БДЖ да съкрати 2000 служители и да спре 150 влака.

От ръководството на БДЖ обаче обявиха стачката за незаконна и се заканиха да уволнят не 2000, а 5000 души, ако стачните действия продължат. Дневно, само заради непревозените пътници, загубите за държавния превозвач са около 16 000 лева, а пропуснатите ползи от товарни превози – 105 000 лева.