И пак Плочките!

1
Добави коментар
Dafne
Dafne

Плочките!, Плочките! И пак Плочките! Как се стига до тях? Честно да си признаем, нямаме представа. Не и за вашите. Ако имаше един-единствен универсален маршрут, то тогава плочки щяха да имат само бодибилдърите, или само футболистите, или само танцьорите, или само гимнастиците, или само йогите… сещате се.

Да, факт е, че за да имате видима коремна мускулатура на първо място трябва да разполагате с такава такава, ха-ха! На второ е добре да можете да се похвалите със сравнително нисък процент (индивидуално е, но в повечето случаи се приема, че цифрата е около и под 10-12%) подкожни мазнини в съответната област. Той зависи от това дали ви работи диетата и/или дали вие, от своя страна, работите усърдно над енергоразхода си. Каква ще е тази диета и под каква форма ще изразходвате енергия, си е лично ваша работа. А дали се движите в правилната посока, можете да разберете с помощта на един елементарен инструмент, който на български наричаме „огледало“.

И не, за релефна коремна преса не ви трябват упражнения за корем. Обемът на тази мускулатура наистина може да варира взависимост от тренировките, но това в никакъв случай не означава, че ако не я натоварвате директно, тя няма да бъде релефна. Всеки мускул е „релефен“ по свой собствен начин и формата му не може да бъде променена. Той само може да расте и да се смалява според това какви предизвикателства му се налага да посреща в ежедневието.

Едно такова предизвикателство наистина могат да бъдат коремните преси, но ние (както и много хора, които си изкарват парите с тренировки и рехабилитация) сме на мнение, че в класическия си вид те не са с добра „възвръщаемост на инвестициите“ и дори са в състояние да донесат повече вреди, отколкото ползи.

В този ред на мисли, не можем да игнорираме факта, че много хора все още обичат да говорят за „горна“, „долна“, „странична“ и дори „средна“ части на корема и специалните упражнения за всяка една от тях. Нашият съвет (както и на многото хора, за които споменахме по-горе) е за корема да се мисли по-скоро от гледна точка на анатомичните му функции и на тази база да се търсят начините за въвеждането на едни или други специфични модели на движение в тренировката.

Това е от нас. От вас – Плочките!