Самообслужването на вашето дете

14
Добави коментар
beboran
beboran

С израстването вашето дете ще става все по-независимо. Първите прояви на неговата самостоятелност ще започнат със събличането на връхни дрешки, махане / слагане на шапка, събуване на обувките, опити да се храни само. Колкото и мъчително на моменти да ви се струва да наблюдавате отстрани тези негови опити, вие трябва да сте наясно, че това е пътят към личното и социално израстване на вашето дете и да го насърчавате.

„Кога моето дете ще започне да се храни само? Кога ще може да се облича и съблича? Кога ще започне да си мие зъбите? Как да му помогна в изграждането на тези умения?“ – тази публикация дава отговори на тези въпроси.

Кога се развива самообслужването?

Вашето дете най-вероятно ще започне да прави самостоятелно неща скоро след своя първи рожден ден. През следващите 6 месеца, неговите способности ще се развият изненадващо бързо. Макар, че на възраст от година и половина, вашето дете все още ще има голяма нужда от вас, то ще е поставило основите на повечето основни дейности свързани с неговото самообслужване – хранене, миене на зъбите, миене на ръцете, събличане, обличане. Независимо от това, до четвъртата си година, детето ви все още ще се нуждае от вашата помощ, за да може да усъвършенства всички тези важни умения.

Как се развива самообслужването?

Макар преди навършането на първата годинка, детето ви да не е в състояние реално да прави каквото и да е самостоятелно, вие ще забележите първите опити. На възраст от 9 месеца, вашето бебе ще започне да разбира как предметите си взаимодействат и ще се опитва да ги използва по предназначение – ще се опитва да си мие зъбите, да бърбори на своя детски телефон и т.н. Само след няколко седмици, то ще се научи да се пие от чаша, а след няколко месеца вече ще може само да държи чаша в ръце (в началото детето ще използва и двете си ръце, едва към края на втората си годинка, ще започне да държи чашата с една ръка). След 11-тия месец вашето дете ще ви подава ръка или крак, за да ви помогне докато го обличате.

Все пак значимите стъпки в самостоятелността на детето ви ще се проявят едва след първия му рожден ден. Развитието на неговата самостоятелност вървят ръка за ръка с развитието на независимостта на детето – колко повече то осъзнава своето собствено „аз“, толкова повече ще нараства и неговото желание само да се грижи за себе си. През следващите 3 години то постепенно ще усъвършенства тези свои умения.

Използване на лъжица и вилица

Много бебета, започват да се хранят с пръсти още през 13-тия месец и е възможно да отказват да ползват лъжица. Независимо от това, в средата на втората годинка, т.е. около 18-тия месец, вашето дете постепенно ще започне да настоява да се храни само с лъжица. Насърчете го, като му дадете подходяща за него пластмасова лъжичка. В началото то ще иска да се храни, но ще приема и храна от вас. Постепенно до 4 годишна възраст, вашето дете ще се научи да се храни самостоятелно с лъжица и вилица.

Събличане на дрехите

Между 13 и 20 месец, вашето дете ще започне да се съблича само. Разбира се, много често, то ще обръща това на игра – ще ви се наложи многократно да го гоните полуголо из стаята в опити да го облечете или съблечете напълно. Важно е вие също да приемете с усмивка този етап и да успеете да насърчите вашето дете да усвои това ново за него умение.

Миене на зъбите

Макар още на 16 месечна възраст вашето дете да има желание да си мие зъбите само, то няма да е в състояние да се справя напълно поне до навършване на 3 години.

Миене на ръцете

Това умение се развива между 19 и 30 месец и вие може да го съчетаете с научаването на вашето дете да ползва тоалетната.

Обличане на дрехите

За разлика от събличането, умението за обличане ще изисква повече време на вашето дете за да го усвои. Макар още на възраст от 20 месеца то да е в състояние да надене някоя дрешка, ще му трябват още няколко месеца, за да може да се справи с тениска и още около година за да е в състояние да се облече изцяло самостоятелно. На възраст от 27 месеца вашето дете най-вероятно ще може да се обува само.

Използване на тоалетната

Повечето деца няма да са в състояние да започнат да се учат да ползват тоалетната докато не навършат поне 18 – 24 месеца. За някои деца ще е нужна поне още една година. Двата ключови признака, че детето ви е готово за тоалетната са да може да си сваля само панталонките и да знае кога му се ходи до тоалетна. Разбира се, то трябва напълно да е усвоило ползването на гърне преди това.

Приготвяне на собствена закуска

Някои деца на възраст от 3 години са в състояние сами да си сипят купа с детска закуска, при повечето това умение се развива на възраст след 4 години.

Какво следва?

С всяка изминала година, вашето дете все повече ще усъвършенства своите умения и способността си да се грижи само за себе си. Докато се усетите то ще може да си връзва само обувките, да си взема душ и да се къпе. След това е просто въпрос на време да започне да готви, да приготвя вечера и дори да управлява автомобил .

Вашата роля

Както винаги насърчаването е ключа. Всеки път, когато детето ви се опитва да направи нещо самостоятелно, без значение дали ще се справи или не, вие трябва да му покажете, че сте горди с него! Разбира се, ако то не е успяло, окуражете го и го насърчете да опита отново. Не бързайте да му помагате – много е важно детето ви да се опита да усъвършенства уменията си само, със своите собствени темпове! Недейте да карате детето ви да бърза – дайте си сметка, че дори някои от нещата на вас да ви се струват лесни, това не означава задължително, че те ще са лесни и за него. Проявете разбиране – ако докато вашето дете се учи да си мие ръцете означава няколко седмици повече бърсане и чистене след това в банята, приемете го. Колкото повече вашето дете има възможност да опитва толкова по-добре ще усъвършенства своите умения!

Все пак, уверете се, че вие държите под око вашето дете, докато то експериментира с новите умения. Определете граници и му ги покажете. Обяснете му защо не може само да включва печката и защо все още не може само да си реже храната. Най-вероятно вашето дете няма да е много щастливо от това, но след време ще ви разбере.

Кога би трябвало да се притеснявам?

Всяко дете се развива индивидуално. Все пак ако вашето дете не проявява желание да прави каквото и да е самостоятелно до навършване на втората си годинка е добре да коментирате това с педиатъра му. Не забравяйте, че недоносените бебета развиват част от своите умения малко по-късно от останалите.

Както сами може да се уверите, с вашето дете ще се случат удивителни неща! Бъде до него и извървете заедно този път! Не забравяйте да документирате всеки един значим момент в дневника на вашето бебе!

Ако тази публикация ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне по-долу. Благодарим ви!