Тахиметрична скала

1
Добави коментар
eliassax80
eliassax80

КАКВО  Е  ТАХИМЕТРИЧНА  СКАЛА?

 

 

Тахиметричната скала е скала, разположена върху корпуса или циферблата на някои аналогови часовници, с разграфени деления и цифри от 60 до 500. С помощта й може да се изчисли скоростта, базирана на изминалото време или път при постоянна скорост.

 Тахиметричната скала изчислява скоростта, с която се движите, като разделя числото 3600, което са секундите, съдържащи се в 1 час на секундите, за които изминавате точно определено разстояние, например 1км и резултатът е средната скорост в км/час, с която се движите.

Ето и един пример ако изминете отсечка от 1 км за 45 секунди, стрелката на секундарника ще показва числото 80, което означава че средната скорост, с която сте се движили е 80 км/час (3600 : 45 = 80).

Скалата може да бъде използвана и за измерване на изминато разстояние при движение с еднаква скорост. Например ако се движите с 80 км/час, когато стрелката на секундите достигне  45 секунди, изминатото разстояние ще е точно 1 км.

Измерванията със скалата са валидни, ако събитието се случва в рамките между 7,2 и 60 секунди. Например, ако Ви отнема 100 сек. за изяждането на една ябълка, разделете това време на две така времето за изяждане на половин ябълка е 50 сек. Използвайки тахиметричната скала в горния случай, може да калкулирате, че можете да изядете 72 половинки ябълка или 36 цели за час.

Можете да използвате тахиметъра и за други измервания като измерване на консумация на газ. Да предположим, че на даден уред отнема 50 секунди за да изгори 1 литър газ, отчитайки цифрата, означена срещу 50 сек, това означава, че уредът би изгорил 72 литра за час.