усмихни се:): КОИ СА ДЖУДЖЕТАТА НА ДЯДО КОЛЕДА

59
Добави коментар
zvetanka
zvetanka

КОИ СА ДЖУДЖЕТАТА НА ДЯДО КОЛЕДА

Всеки е чувал за коледните джуджета на дядо Коледа, които произхождат от скандинавските домашни гномчета. Поверието е, че тези гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората. В средата на 19-ти век скандинавските писатели създали нов образ на познатите гноми – коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.

Според някои броят на джуджетата е шест, други смятат, че са девет или повече. Но едно е сигурно – тези малки същества са много умни и помагат на дядо Коледа за празника, за да успее да зарадва всички послушни дечица.

На запад най-известните имена на коледните джуджета са :

1. Буши Вечнозеления – това е създателя на вълшебната машина за изработване на играчки2. Уънорс Оупънслей – това е дизайнерът на шейната на дядо Коледа и отговаря за нейната поддръжка. Грижи се за елените, които я теглят.3. Алабастър Снежната топка – той е този, който прави списъка с послушните и непослушни деца4. Мери Захарния бонбон – тя отговаря за коледните лакомства, помага в кухнята и е личната асистентка на дядо Коледа.5. Шини Упатрий – това е най-старият приятел на дядо Коледа и съосновател на тайното селце в Лапландия6. Пепър Минстикс – това е пазителят на тайната на селцето на дядо Коледа

//инфо teenproblem.net/ Древно поверие гласи, че през последния ден на Коледа джуджетата палят своите факли и излизат от селцето в планината, за да отпразнуват успешното изпълнение на коледните задачи.

И понеже скоро ми зададоха въпрос какво е Коледа и какво празнуваме – Коледа или Рождество Христово!?!, явно някои не знаят… Според някои версии българското название „дядо Коледа“ произлиза от латинското име Календи, с което се означават първите дни на всеки месец. А Коледа и Рождество Христово са едно и също нещо. Коледа е българското название на Рождество Христово! Може да се каже Честита Коледа! и Честито Рождество Христово!. Едно и също е. Да си припомним и имената на елените ЕЛЕНИТЕ НА ДЯДО КОЛЕДА СЕ КАЗВАТ А също и адресът на Дядо Коледа /текст Zvetanka Shahanska/