Псувайте, ако ви боли

4
Добави коментар
angelov22
angelov22

Опитвате се да заковете пирон, но чукът ви удря палеца или пък сте се изгорили на котлона – най-обикновено при подобни ситуации хората реагират като започват да псуват и викат. Колкото и да са ни учили като малки деца, че това не е възпитано и не трябва да се прави, сега учените опровергават това. Според тях няма нищо лошо в това човек да псува – напротив, даже облекчава болката.

Изследователи от университета Кийл откриха, че хора, които често си позволяват в своето ежедневие да използват нецензурни думи, изпитват по-малко болка и могат да си държат ръцете в леденостудена вода по-дълго, особено ако псуват през това време.

Хората, които се съобразяват какво казват и не говорят подобни неща, могат да издържат под студената вода 140 секунди. Интересното е, че когато започнат да псуват, те издържали два пъти по-дълго, отколкото когато използвали неутрални думи.

Хора, които си псуват ежедневно – дори до 60 пъти на ден, могат да издържат под студената вода само 120 секунди, независимо дали използват неприличен език или се въздържат.

Изводите на учените са, че хората понасят болка по-дълго, ако псуват, тъй като това провокира емоционалната реакция. Тази естествена форма на облекчаване на болката е част борбата на тялото с болката и в отговор на повишения адреналин.

Д-р Ричард Стивънс, старши лектор по психология в университета Кийл университет, смята, че „псуването е много емоционална форма на езика и резултатите показват, че прекалената употреба на неприлични думи може да намали техния емоционален ефект“.

„Използването на умерени количества псувни може да се окаже ефективен и леснодостъпен начин за облекчаване на болката, ако сте в ситуация, в която нямате достъп до медицинска помощ или болкоуспокояващи. Въпреки това, ако сте свикнали да псува по всяко време на денонощието, нашето изследване предполага, че вие няма да получите същия ефект“, обяснява психологът, пише в. Telegraph.

„Нормалният говор се свързва с мозъчната кора (външен слой) на лявата страна на мозъка, но при употребата на псувни изглежда се активират по-дълбоки части на мозъка, свързани с емоциите“, допълва д-р Стивънс.

Проучването на изследователите показва, че псуването е полезна част от нашия език, която ни помага да изразим силните емоции, които изпитваме или някаква реакция при стрес. Въпреки това е добре да се съобразяваме какво казваме и къде, и в какви количества, за да не изгубваме този ефект.