Фитнес и Здраве: Рукола | Здравословно хранене

43
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Какво представлява руколата:

Рукола  Eruca sativa   или още наричана Арагула,Ерука е едногодишно растение от семейство кръстоцветни.

Противно на разпространеното мнение, руколата не е култивирано глухарче. В последните години на зеленчуковия пазар се появиха разнообразни листни зеленчуци , един интересен зеленчук за прясна салата е руколата.

 Предлаганата на пазара у нас рукола е обикновено внос от Германия и Холандия и за това цената и е доста висока, но това е култура напълно пригодна за нашите условия. Отглежда се като салатата. 

Руколата се е  превърнала в символ на изискан вкус, въпреки че става дума за едно съвсем непретенциозно растение, дори плевел, което расте по поляните в Европа, Мала Азия и Северна Африка.

За какво се използва руколата:

 Използва се като съставна част на салати, самостоятелно или в комбинация с други листни зеленчуци и като гарнитура за месни и рибни ястия. Вкусът й е неповторима комбинация от ядков аромат с пикантни нотки и силна свежест на зеленина,поради което ту е много използвана виталианската кухня.

 Използваната част на руколата са листата, за предпочитане по-младите.

Стандартно руколата се консумира прясна, като част от салата или самостоятелно, а класическото поднасяне е с балсамов оцет, зехтин и тънки резени пармиджано. Любима салата за онези, които обичат горчивия привкус.

Като подправка руколата е използвана още в древни времена.

Не на последно място, семената на рукола, смесени с луковици от орхидеи, кедрови ядки или шам-фъстък, са идеален афродизиак, познат още от векове.

Какво съдържа руколата: етерични масла- серният гликозид гликонастурцин
каротин
витамин C и А- антиоксиданти
витамини от групата B –особенно В1, който  помага да се справим със стреса
фолиева киселина- важната за бременните
минерални вещества- преобладават калият: подпомага работата на сърцето и има диуретично действие,  желязото, калций, магнезий, фосфор и натрий
Пантотеновата киселина-подобрява обмяната на веществата.
нискокалорична-подходяща за диети
за разлика от останалите листни  зеленчуци,руколата съдържа Омега-3- незаменими мастни киселини,  важни за всяка една клетка от нашия организъм, а при недостига им започват да се развиват различни възпалителни заболявания.
Здравословни ползи от 
консумацията на рукола: като отхрачващо средство при хронични бронхити
редуцирането на кръвната захар в организма
като помощно средство при лечение на скрофулоза, анемия, заболявания на щитовидната жлеза, при възпалителни заболявания на пикочните пътища, при кожни обриви и др.
нормализира обмяната на веществата
влияе положително призатлъстяване
Антиязвеното действие – руколата притежава антиокислително и антисекретно въздействие върху язвата и пречи на образуването на ранички на стомаха.