Предимства и недостатъци на пластичната хирургия

2
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Всяка година милиони хора вземат решение да се подложат на пластична операция.

Може би звучи привлекателно да промените тази част на тялото си, която с години сте презирали, но преди да легнете под ножа, ето няколко неща, които трябва добре да обмислите.

ПРЕДИМСТВА
Повишено самочувствие
Не сме всички родени с най-красивия нос, а кожата ни, естествено, се набръчква и увисва с възрастта. С пластичната хирургия хората получиха възможността да преработят онези части от тялото си, които смятат за непривлекателни. Също така много жени се обръщат към козметичната хирургия, за да премахнат признаците на стареенето. С операция може да се премахне и последица от инфекция, травма или наследствен проблем. Ако пластичната операция мине успешно, ще изглеждате много по-атрактивно и ще бъдете сигурни в себе си.

Здравословни предимства
Хората с дългогодишни физически проблеми могат да имат голяма полза от пластичната хирургия. Например, жени с големи гърди понякога имат силни болки в гърба, които могат значително да се намалят или премахнат напълно чрез намаляване на гърдите. Повдигане на клепачите може да подобри вида на онези, които имат повече кожа на очите.

НЕДОСТАТЪЦИ
Разходи
Пластичната хирургия може да бъде твърде скъпа, струва и по няколко хиляди евро, а често не е покрита със здравна застраховка. Възстановяването може да бъде много продължително, а пациентът да изостане в работата си, което да му коства големи финансови загуби.

Риск
Както и всяка друга хирургична интервенция, и козметичната хирургия предполага рязане и свиване на части от тялото, което е рисковано. Обикновено след операция пациентите имат синини, отоци, силни болки и изтръпване. Това може да трае дълго след това. Някои процедури са последствани от сериозни усложнения, които трайно да увредят нервите, да парализират някои мускули, да оставят следи, да предизвикат инфекции и други подобни. Дълго време след операцията пациентите не могат да вършат и ежедневната си работа.

Освен това, удовлетвореността не е гарантирана. Важно е да знаете, че пластичната операция не винаги завършва идеално. Няма начин да предвидите точно крайния резултат, преди операцията да завърши. Понякога очакванията на пациентите са твърде големи и нереални и те си мислят, че пластичната хирургия непременно ще ги направи много красиви и ще реши всичките им проблеми.

Преди да решите дали сте за или против пластичната хирургия, от ключово значение е да направите подробно проучване. Разговаряйте с няколко лекари, разберете колко опит имат в тази област. Потърсете разговор и с хора, които вече са се подложили на такава операция и разберете какво да очаквате от процедурата и колко ще ви струва. Претеглете предимствата и недостатъците и тогава се решете на тази стъпка.