Втори шанс

2
Добави коментар
izneviara
izneviara

Аз притежавам удивителна сила!Това осъзнаване ме връхлетя изневиделица преди време и от тогава не минава и ден без да си го напомня. Аз мога да направя всичко, което искам. Аз мога дори да бъда добър с другите! Дълги години мислех, че „не остава добро ненаказано”. Сега знам, че дълги години съм тънал в мрак. Благодаря за втория шанс! Колкото и да ми е тежко, ще кажа: „Благодаря за неприятностите между нас с жена ми, защото случилото се ми помогна да прогледна!” Признавам, че често ми се иска да се върне онова, което е било преди, но вече искам да запазя и новата светлина в живота си. Изглежда, че онова, което всъщност искам е втори шанс. Е, в живота понякога не става така, затова бъдете благодарни, ако сте получили втори шанс. Ако сте получили втори шанс, спрете да мрънкате! Просто благодарете и започнете да живеете!Ако вие сте от другата страна, бъдете достатъчно благородни да дадете втори шанс. И давайки го, опитайте да подходите с детска чистота и доверие в доброто у човека. Кажете си:
 

Ще върна календара назад и ще възприема очарованието на младостта, покоряващо с ентусиазма, който клокочи като планински извор. Младостта не вижда пред себе си мрак, нито клопка без изход. Забравя, че в света има такива неща като неуспех и вярва, че през всички тези векове човечеството е чакало него или нея да дойде да освободи истината, силата и красотата.
Бъдете деца, радвайте се на живота като дете. С изумление гледам всеки ден как дъщеря ми нехае за условностите, в които се опитваме да я напъхаме насила. Тя е прекрасна и е абсолютно сигурна, че всичко в живота й е там, за да й носи радост, забавление, игри и учение. Нека бъдем повече деца, защото живота ни наистина е за това:)
Натам ще дам думата на Ог Мандино:
Аз притежавам удивителна сила!За жалост малцина осъзнават, че притежават такава сила, докато мнозинството заплаща за невежеството си с ужасна цена, в съкрушение и несгоди. Приятелите са изгубени, вратите — затворени, възможностите са изчезнали, а мечтите са разбити.Досега бях сред жалкото мнозинство, непрестанно погубвайки шансовете си за сполука и щастие, защото глупашки злоупотребявах с една сила, която дори не знаех, че притежавам.Тайната е така простичка, че всяко дете я разбира и използва в своя изгода. Можем да влияем на другите като се отнасяме с тях, както бихме искали те да се отнасят с нас. Всички ние сме отражения един на друг, с подобни усещания, подобни чувства, подобни надежди, подобни страхове, подобни грешки и еднаква кръв. Ако някой го сърби, съседът му се чеше. Ако друг се усмихва, приятелят му откликва по същия начин.Колко неосведомен съм бил! Знам, че успех или семейство не се постига като си сам. Знам, че не съществува самосъздаден мъж или самосъздадена жена. За това осъзнавам, че никога не мога да постигна целите си без помощта на други и все пак, размишлявайки за миналото си, разбирам, че моите действия са ме държали в плен зад решетките на мъката.Когато се мръщех, в отговор ми се мръщеха.Когато крещях ядосан, ми отвръщаха ядосани гласове.Когато се оплаквах, ме пронизваха остри погледи. Когато проклинах, в мен се вторачваше омразата.Собствените ми действия ме бяха осъдили да бъда в свят, в който никой дори не се усмихва, светът на неудачниците. Глупаво осъждах другите за жребия си, но сега разбирам, че вината е била моя. Най-накрая очите ми се отвориха.Свършиха дните ми на хленч и оплакване от другите. Няма по-лесно нещо от мърморенето. За да започнеш да роптаеш, не се изискват нито талант, нито себеотрицание, нито умствени способности, нито характер. Нямам вече време за толкова жалко занимание. Най-много да очерни личността ми така, че никой да не иска да общува с мен. Така беше едно време. Никога повече. Толкова съм благодарен за тази втора възможност! С мръщене, въсене и сърдити погледи пропилях години с благоприятни случаи, а една усмивка и една мила дума щяха да отворят много врати и да смекчат безброй сърца. Те може би щяха да протегнат ръце за помощ.Вече знам, че животът не се състои от големи жертви или задължения, а от дребните неща, в които усмивките, любезността и незначителните услуги, дарявани навсякъде и всякога, когато е възможно, побеждават и закрилят всяка душа. Най-добрите дялове от човешкия живот са малките жестове на загриженост и внимание.Всяка вечер, когато се отпускам, се моля да съм направил поне едно човешко същество малко по-щастливо или малко по-мъдро или поне само малко по-доволно от себе си.Всяка вече се моля за вас да сте малко по-щастливи в своите животи и в своите семейства! Всяка вечер ви пожелавам да имате сила да превъзмогнете болката и разочарованието си и да изградите живота, който заслужавате.Всяка вечер ви пожелавам втори шанс!
(В статията са използвани цитати от книгата на Ог Мандино „Най-великият търговец в Света”)
 
 

< Предишна

 

Следваща >