Магията на коледните картички

2
Добави коментар
guagua
guagua

Коледните картички и разменянето им между близки, роднини и познати все повече навлиза у нас. Това е обичай, по-характерен за Западна Европа, САЩ и Канада, но и по нашите ширини той се харесва и практикува. Затова научете откъде идва традицията на коледната картичка и защо тази практика е толкова популярна.

Смята се, че официално разменянето на картички по случай Коледа започва във Великобритания през 1843 г. и е въведено от сър Хенри Кол. Той е служител в Парламента на Острова и като такъв е много заинтригуван от функционирането на новата Обществена пощенска служба. Сър Хенри решава да провери как работи тази структура и как може да бъде полезна на обикновените граждани.

Така у Кол постепенно се ражда идеята за създаването на поздравителни коледни картички. Той има приятел на име Джон Хорсли, който е художник. Заедно те сътворяват първите екземпляри от новото си хрумване и продават всеки брой за по 1 шилинг. Днес това се равнява на стойността на 5 британски пенита, но тогава е било немалка сума. На картичката били изобразени хора, помагащи на бедните, и членовете на семейство, което вечеря заедно на празника. На някои картичката не се харесва, защото показва как на дете се сипва чаша вино за тост.

Първата обществена поща, достъпна за всички граждани на Обединеното кралство, отваря врати през 1840 г. Дотогава само много богати хора са можели да си позволят пощенски услуги. Развитието на Пощата е пряко зависимо от откриването на нови железопътни линии, защото пренасянето на съобщения или предмети по коне и хора е в основата си много трудоемък, бавен и скъп лукс. Транспортирането на пощата чрез железница е несравнимо по-бързо и удобно. Поради тази причина постепенно картичките стават много достъпен и популярен жест.

С времето в тяхното изработване се намесва и методът на печатането. Около 1860 г. те започват да се произвеждат в много по-големи количества. Ръчната изработка е много бавна и ограничена в броя на копията. През 1870 г. изпращането на картичка по пощата струва половин пени, което е достъпно за много хора по онова време.

Около 1900 г. този обичай се разпростира из цяла Европа. Особено се харесва в Германия и съседните на нея страни.

Първите картички обикновено са били изрисувани със сцени от Рождеството, както и с лика на щастливи семейства, елхички, звезди и сняг.

Коледните картички се появяват в САЩ към 1848-1849 г. Там обаче те имат много висока цена и малко хора могат да си ги позволят. През 1875 г. Луис Пранг, печатар, започва масова продукция на картички, което ги прави по-достъпни за хората. През 1915 г. Джон Хол и двама от братята му създават картички „Холмарк”, който и до днес са едни от най-известните по цял свят.

През 1910-1920 г. много популярни стават ръчно изработените картички, които са позабравени заради бума в печатането. И днес този вид картички много се ценят и предпочитат.

В Дания в самото начало на 20 век се ражда идеята сумата, платена за закупуването на картичка, да бъде дадена за благотворителност и така да се събират дарения за различни благотворителни организации. Хрумването принадлежи на пощенски служител. То има невероятен успех – за първата година от кампанията са продадени над 4 милиона броя. Практиката се пренася към съседните страни, а след това и из цяла Европа и САЩ.

Ако ги изработите сами с детенцето си, картичките ще бъдат още по-специални и красиви, а прекараните заедно часове ще ви заредят с коледно настроение и празничен дух.