ДХЕА | DHEA | ползи | вреди » Форум » Мнения | Fhl.bg

46
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Освен, че покачва мускулната маса, чрез ДХЕА по-лесно се изгарят подкожните мазнини. ДХЕА увеличава сексуалния нагон и забавя процеса на стареене.

 

Списъка с ползите върху човешкия организъм от прием на Dehydroepiandrosterone продължава:

⇒Подобно на другите хормони ДХЕА силно влияе върху настроението и самочувствието. Чрез изследвания е доказано, че хората, намиращи се в депресия, имат ниско ниво на ДХЕА в кръвтас.С прием на  dhea хормон 30-90 мг. дневна доза се наблюдава чувствително подобряване на настроението им.

⇒От друга страна dhea   хранителна добавка  понижава риска от рак, както и осъществява контрол върху нивота на холестерола и кръвната захар .

⇒Освен това Дехидроепиандростерон намалява кръвното налягане и подсилва имунната система.

⇒Не случайно наричат DHEA-хормон на младосттаи енергията!

 

 

 

 

Какво е DHEA

ДХЕА е стероиден хормон. Съкращението ДХЕА идва от името на веществото ДеХидроЕпиАндростерон. Хормонът  дехидроепиандростерон е  с андрогенен характер, произвежда се естествено  в човешкото тяло в малки количества – от тестисите,но главно се синтезира от  от надбъбречните жлези .ДХЕА е хормонът, който е в най-голямо количество в тялото ни и се намира под формата на ДХЕА-сулфат в кръвта. Той е важен както за спортистите, така и за културистите, защото по-голямото количество тестостерон в човешкото тялото се образува от него. 

Как се произвежда? 

Тялото ни произвежда ДХЕА от холестерол. Промишлено ДХЕА се синтезира от веществата диозогенин и дискорея, които се извличат от сладките картофи /батати/.

 

Какво е основното физиологично въздействие на DHEA

Счита се че Dehydroepiandrosterone повишава нивото на тестостерон в кръвта. Това от своя страна води до увеличаването на мускулната маса и силовите постижения. Разликата между двата ДХЕА и андростендиона е, че андростендиона се превръща в тестостерон през едно, а ДХЕА – през две метаболитни стъпала. ДХЕА обаче има много силен анаболен ефект. Чрез него по-лесно се покачва мускулна маса.

Какви са оптималните дози DHEA

дхеа хормон

Трябва да внимавате винаги, когато приемате някакъв вид хормонален препарат. ДХЕА не прави изключение. Затова няма да е излишно да се посъветвате със специалист или лекар преди да го вземете. Средната безопасна доза е около 5 – 25 мг на ден. Хората над 60-годишна възраст обаче може да го приемат и по-големи дози.Дневния прием на дхеа за жени е до 50 мг на ден ,и  100 мг. на ден за мъжете.

 

Какви са възможните вредни странични въздействия при прием на DHEA

ДХЕА има странични ефекти, които са сходни с тези  на андростендиона. Ако се предозира с препоръчителната dhea дозировка може да се стигне до  хормонално разтройство и проблеми с  функциионирането на ендокринната система. Тъй като препаратът се взема орално, той има къс полуживот и натоварва до известна степен черния дроб и бъбреците. Страничните му действия обаче са по-слаби от тези на андростендиона, затова ДХЕА може да се употребява и от жени (опасността от развитие на мъжки вторични полови белези е по-малка). Неприятни възможни реакции са смущения в менструацията ,изтъняване на косъма, акне, усилен мирис на потта, сърбеж по главата,повишена  раздразнителност

За какво се пие DHEA

Нивата на  дехидроепиандростерон в тялото са най-висока стойност през първите месеци след раждането, понижават се през детството и се покачват отново през юношеството. Оттам нататък обаче нивата на ДХЕА спадат непрекъснато до края на живота. Именно това кара много спортисти да поемат хормона като препарат. Но поради причината, че това е хормон, а и че е опасен за здравето при злоупотреба, ДХЕА е обявен за допинг. Кои са препаратите, които са основен източник на ванадиев сулфат ? ДХЕА може да се намери както в състава на комплексни препарати, така и като самостоятелен препарат. В комплексните препарати най-често се комбинира с андростендион. Възможно е да се комбинира и с Трибестан. Тези видове препарати заместват до известна степен анаболните стероиди и затова са предпочитани от културистите. Препаратите са на таблетки, за орална употреба, като една таблетка обикновено съдържа 50 мг ДХЕА. 

По какъв начин ДХЕА се усвоява от организма? 

В редица форуми споделени dhea мнения са ,че когото се приема dhea добавка през устата, той се абсорбира през тънкото черво и се транспортира до черния дроб, където ензима сулфотрансфераза го превръща в ДХЕА-сулфат. След това от него тялото синтезира рецида други хормони,като тестостерон андростендион,аднростендиол естрогини и 7-оксо-ДХЕА, като реда  на тези превръщания е строго индивидуалена.

 

Какво може да попречи на усвояванено и да понижи ефекта от ДХЕА?

Ефективността на ДХЕА може да бъде понижена , ако се приема заедно с веществата 4-адростендион, 4-андростендиол, 19-4 ноарандростендион, които се намират в някои спортни хранителни добавки.

Кои храни съдържат ДХЕА

ДХЕА се съдържа като прекурсор в сладките картофи