Как да се грижим за мазна коса

4
Добави коментар
ioio55
ioio55

Обувки
Боти
Ботуши
Чанти

 
Категория: Коса
     Добавил: НонаКак да се грижим за мазна косаМазната коса изисква повече грижи от сухата и е по-неприятна за поддържане. Важното е да запомним 3 неща: мие се често – за предпочитане с кисело мляко и 1 ч. л. сода за хляб; в маските задължително се прибавя лимон и белтък; сресва се по 3 пъти на ден. Инструкции:
1. Домашен сапун за мазни коси. Настържете си на едро ренде 1 бръснарски сапун, сложете го на водна баня и прибавете 1 ч. л. сода за хляб и 1 ч. л. пречистена сяра. Бъркайте равномерно и прибавяйте 50 мл розова вода. Когато се стопи всичко, излейте в калъп и замразете в хладилника. С приготвения сапун косата може да се мие веднъж седмично. Изплаква се с вода и оцет.
2. Хумата е чудесно миещо средство – предпазва и от побеляване, премахва пърхота и сърбежа. Но я приготвяйте, както са я приготвяли нашите баби. Запечете я леко във фурната, а щом покафенее, я залейте със затоплен оцет. Поизчакайте, докато кипи. С гъстата каша косата се намазва за 10-15 мин., а отделената течност се смесва с 1 л вода и служи за изплакване.
3. Подсушаваща пудра. Ако косата е мазна и изтощена, не е желателно да я миете често. Пригответе пепел от върбови клонки и два пъти седмично я напудряйте за през нощта. Сутрин се разресвайте многократно. Пепелта отнема мазнините, неприятния мирис и позволява миенето с шампоан да се сведе до веднъж на седмица.
4. Пудра от оризово брашно. Оризово брашно можем да приготвим и сами от 1 с. л. ориз, смлян в кафемелачка. Смесваме го със сяра и напудряме за през нощта. Може да се използва и ръжено брашно. Сутрин изчеткваме добре и се измиваме само с вода. Тази процедура е подходяща при мазни и изтощени коси.
5. Подсушаващ белтъчен масаж. Смес от 1 разбит белтък, сок от 1 лимон и 1 ч. л. кисело мляко се нанася върху косата, след което с пръсти масажираме в продължение на 10-15 мин. Измиваме първо с хладка вода /за да не се пресече белтъкът/, после с по-топла. Този масаж не само премахва пърхота, но и добре изсушава косата. Може да се прилага няколко пъти седмично.
6. Подсушаващ лосион. 20 мл камфоров спирт се разбърква с мл коняк или ракия и 40 мл разтвор на борна киселина -2%. Втриваме в косата всяка вечер и измиваме едва когато се появи омазняване.
7. Медно салицилова маска. 1 жълтък се разбърква до побеляване с 1 с. л. мед и 1/2 ч. л. салицил, Втриваме в корените и правим фрикции в продължение на 10-15 мин. Измиваме само с яйце. Косата ще се подсуши и ще се възстанови за няколко месеца напред.
8. Суха маска за мазна коса – каолин, сулфатиазол и сяра се смесват по равни части. Напудря се косата и така се преспива. На сутринта първо дълго се разресва, после се мие. Добре е изплакването да става първо с гореща, после със студена вода.
9. Белтъчена маска. 1 белтък се разбива с 1 ч. л. сол на гъста пяна, прибавя се* и сок от 1 лимон. Маската се нанася върху косата, втрива се добре и се държи не повече от 30 мин.
10. Гел за мазна коса. Колкото и трудно да застава мазната коса в желаната от нас форма, има лек и за това. Необходим ни е сок от 1/2 лимон /или 1 в зависимост от дължината/ и 1 капка парфюм /но не одеколон!/. Не поставяйте тази смес в метален съд. Намокряме с нея цялата коса, изчакваме да изсъхне и спокойно можем да й придадем желаната форма.

 Видяна: 9692 |  
 Коментари:2

hrisi      January 6, 2011, 10:21 ampreporachvam vi da izpolzvate shampoana na planters za mazna kosa s aloe vera! prodava se v aptekite. geri      November 21, 2010, 2:20 amzdraveite as sam geri polzvam samo nai shubavite shapoani i maski za mazna kosa i nqma efekt daite mi savet