Рипсалис / Rhipsalis

7
Добави коментар
Krasi-flora
Krasi-flora

 

Описание: Рипсалисът е едно епифитно кактусово растение, което произхожда от Южна Америка и по-специално Бразилия. Той е от семейство Кактусови (Cactaceae). Растението може да достигне на височина около 60см. Рипсалисът цъфти с дребни жълтозелени цветчета.

Грижи: Рипсалисът обича да е на шарена сянка. Ако светлината не е достатъчна растението започва да линее. Оптималната температура за развитие е около 20°С. В периода на покой температурата не бива да пада под 12°С. Поливайте Рипсалиса обилно през летните месеци, но не допускайте да има задържане на вода. През зимните месеци поливането трябва да е по-оскъдно, като подържате горния почвен слой леко влажен. Можете да оросявате от време на време растението. Растението се подхранва с течни торове веднъж на 2 седмици. Младите растения на Рипсалиса се присаждат ежегодно, а по старите веднъж на 2-3 години. Най-подходящата почва е листовка : чимовка : торф : пясък в съотношение 1:1:1:1.

Размножаване: Рипсалисът се размножава чрез стъблени резници по всяко време на годината. Възможно е растението да се размножава и със семена.