Само за Жени | Списание за жената: Кариера или семейство – избора на съвременните жени

1
Добави коментар
tovidebne
tovidebne

Във времена на бърза еманципация на жените важен елемент в списъка на проблемите попада и избора между кариера и семейство. Ние се стремим да се реализираме навсякъде, но дали ще можем да се справим и в двете посоки?

Статистиката показва, че 90% от младите жени днес са насочени към успешна кариера, и едва след това се обръщат към семейството. Повечето от тях се надяват до тридесет години да достигнат върха в професията и някъде към тридесет и пет да си позволят да излязат в отпуск по майчинство.

Но така ли се получава на практика?

Ако сте жертва на съвременната тенденция първоначално да изградите кариера ще забележите, че не всичко може да завърши по план.

На първо място, смятате ли, че до тридесет ще имате условия да изградите кариера? В нашият свят не е толкова лесно да намерите своето място под слънцето. След това, планираното оттегляне може да бъде доста забавено и да се превърнете в „стара мома“. Резултатът от този избор може да бъде: осиновяване или бездетност.

На второ място, смятате ли, че в натоварените дни на израстване в кариерата ще намерите време за избеаника? За бащата на децата ви? За пълноценно семейство? И толкова ли е лесно да се намери достоен свободен човек в наше време?

На трето място, замисляли ли сте се какво ще направите, ако изведнъж се появи на хоризонта „Голямата любов“? Ще се откажете от кариерата? Или ще измените на принципите си?

Ако сте по-консервативно настроение и на първо място искатв да се реализирате като жена и майка то връщане назад няма да има.

Първо, никога няма да имате достатъчно време за себе си! Когато влезете в рутината на семейния живот, след натрупани много проблеми и отговорности, които пречат на желанието ви да постигнете повече. Може би след години, когато децата порастнат но няма ли да е твърде късно за кариера тогава?

На второ място, мъжете имат навика да „привикват“! Тавтология, но напълно правдоподобна. Един мъж, който е свикнал жена му по цял ден да се занимава със семейните дела, ангажирана в дома си, едва ли може да се откаже от това.

На трето място, знанията изчезват след време. Или наивно смятате, че винаги ще помните всички модели на икономико-математическо моделиране, или системите за кредитиране?

Всичко и сега След като горните две напълно „неприемливи“ опции за кариера и семейство остава само една опция. Всички и наведнъж! Тежестта на този избор е, че можете да претърпите разочарование както в едното така и в другото начинание. Да се „разпилееш“ също не е най-доброто решение.

Тогава следва въпроса: „Не е ли възможно да се реализираш и като щастлив жена, и като успешен кариерист?“

Отговорът е прост: „В този живот всичко е възможно … ако има някой, който ще ви подкрепя!“

Много е важно любимия човек да ви помогне да се измъкнете от рутинната работа и да осъзнае желанието ви както да работите и да допринесете за поддържането на дома, така и да изградите едно здраво семейство.

Аз не съм се опитвам да ви наложа мнението си, че всичко зависи от мъжа. Просто човека до вас винаги ще разбира и винаги ще ви подкрепи. Само тогава ще бъдете пълни с енергия да преборите трудностите до върха!