Психология на кучето (3 част – Като куче и котка)

3
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

11.12.2011

Има ли кучето наистина психика и ако да, може ли да се говори за кучешка психология, психоанализа и дори психотерапия за кучета? Всеки има свое мнение по въпроса, но факт е, че определени хора могат да „разберат” кучешката „психика” и да поправят нежелано поведение у кучето.

 

Могат ли куче и котка да съжителстват заедно? Истината е, че няма универсална истина. Макар и да се смята, че кучетата и котките по рождение са врагове, възможно е и да живеят под един покрив, да се разбират и дори да станат неразделни. А как да го постигнем? Това е трудната част.

 

Когато кучето е малко, а в дома вече има възрастна котка, ситуацията често се развива по следния начин – котката най-често подчинява все още беззащитния мъник и става водеща във взаимоотношенията им.  Това е така до деня, в който размера на кучето надвишава този на котката и то започне да налага свои правила. Често в една къща с възрастно куче идва малко коте. Освен ако кучето не е агресивно по природа, тези взаимоотношения биха били много плодотворни. Женските кучета взимат малкото животно под крилото си и се грижат за него като свое.

 

Малките животни по правило лесно свикват едни с други и стават много близки. Ако искате куче и коте, в името на взаимното разбирателство е добре да ги отглеждате заедно от млада възраст – скоро след отбиване. Тогава социализирането на младите кученца вече е започнало и те се научават да различават приятелите от враговете си. Именно поради тази причина, вече поотрасналите животни трудно биха свикнали едни с други.

 

Независимо какво е общото мнение по въпроса, кучетата и котките имат свои индивидуалности. Затова, за да избегнете неприятни сблъсъци между вашите любимци, е желателно да подхождате внимателно към тяхната първа среща и да не ги оставяте сами и за момент.

 

1 Част – „За кучетата и хората“
2 Част – „Обучението“

4 Част – „Езикът на тялото“

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета и котки:

„Куче и котка заедно – как?“

„В света на животните: как възприемат животните нас – хората?“

 

Още за кучета:

„Психотерапия за кучета в помощ на техните собственици“

„Кучета убийци: за питбула, добермана и ротвайлера“

„Когато кучето се страхува от себеподобните си“

 

Още за котки:

„Топ 10 поведенчески проблеми у котката“

„Драскане, хапане и агресия при котките“

„Какво иска да ни каже котката?“