Упражнения на Кегел

5
Добави коментар
Stella_Bashewa
Stella_Bashewa

Какво представляват упражненията на Кегел?

Тези упражнения са създадени през 1946 година от доктор Арнолд Кегел. Американският акушер-гинеколог Арнолд Кегел предложил на своите пациентки, страдащи от самопроизволно изпускане на урина при кашлица, смях или кихане, комплекс специални упражнения. Във времето на д-р Кегел тези проблеми се решавали само с хирургическа намеса. Той учил своите пациентки да развиват мускулите на перинеума посредством множество съкращения. Д-р Кегел разбирал, че колкото по-силни са мускулите на тазовото дъно, толкова по-добре те ще държат урината. По-късно забелязал, че пациентките, които преуспели с разработката на мускулите, не само се справили с проблема си, но и започнали да изпитват по-силни оргазми (а някои даже за първи път разбрали какво е оргазъм). В днешни дни е добре известен положителният ефект на упражненията на Кегел, в това число и за мъжете.

tazovo_duno.jpeg (6.35 KiB) Прегледано 5971 пъти

Ролята на тазовото дъно е да поддържа всички органи в коремната кухина, особено когато сме изправени. Тези мускули са стегнати или отпуснати при контролиране потока на урина. Когато вие уринирате или имате позив за уриниране, тези мускули се отпускат, след това те отново се стягат, за да възстановят контрола върху струята от урина и позива за пишкане. Все пак, мускулите на тазовото дъно могат да станат слаби. Когато се случи това контрола върху уринирането се нарушава и може да се процеждат нежелани капчици. Упражненията за тазово дъно засилват еластичността на тазовите мускули, като подпомагат характерната им функция за поддържане на органите в таза. Те подпомагат възстановяването, задържането и контрола на урината ви. Важно е да се научите да изпълнявате правилно упражненията, като почуствате контракцията на мускулите образуващи дъното. Целта е да стегнете мускулите около вагината и ректума.

Упражненията на Кегел

– Напрегнете мускулите на тазовото дъно и задръжте в контракция за 5 сек.. Отпуснете за 10 сек. преди да започнете следващата контракция. Повторете тези серии от стягания за 5 сек. и почивки от 10 сек. Всяка серия се състои от 10 повторения. Правете ги по 10 пъти всяка сутрин, обед и вечер. – Постепенно увеличете до: 15 контракции – 3x/дневно, 20 контракции – 3x/дневно, 20 контракции – 4x/дневно и 20 контракции – 4x/дневно плюс 20 допълнителни, когато е възможно.

Запомнете

1. Тези упражнения могат да се изпълняват на практика навсякъде – седнали, легнали или прави. 2. Правете ги редовно и системно! 3. Старайте се, да си създадете навик за изпълняване на упражненията в едни и същи часове през деня! 4. Изпълнявайте упражненията правилно – проверявайте често, да ли напрягате правилните мускули! 5. Упражнявайте мускулите на тазовото дъно, когато имате най-голямо желание за това! 6. Не се отчайвайте! – резултатите могат да дойдат след седмици, но това не трябва да ви обезкуражава. Бъдете сигурни в успеха.

Ако имате по- здрави мускули ще имате по- добър контрол върху оргазмите си. Упражненията Кегел могат да допринесат и за повишаване чувствителността на G точката, както и за възможността да изпитате няколко оргазъма един след друг. Упражненията Кегел спомагат за увеличаване кръвоснабдеността на тези области, от своя страна това води до повишаване на чувствителността и сексуалното удоволствие.