Как да управляваме времето си в социалните мрежи

6
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

“Губим време, за да си осигурим работно време, и водим битки, за да живеем в мир” е казал в един свой афоризъм Аристотел. Това до голяма степен важи и за времето, което прекарваме в социалните мрежи, а то е свързано с нашето професионално ежедневие. Когато използваме социалните мрежи като основен или спомагателен иструмент за нашата работа, ние често се сблъскваме с липсата на време. Това е една от причините доста големи корпорации и фирми да наемат отделни хора, които да отговарят единствено за социалните профили на фирмата. Но какво можете да направите, ако вашият случай е различен и вие сами трябва да се ангажирате с това? Бих желал да ви дам няколко съвета, които смятам за полезни, когато говорим за управление на профили в социалните мрежи.

Създайте профили само в социални мрежи, които са подходящи за вашия бизнес. Това е първата най-важна стъпка. Вие трябва да знаете добре къде са вашите потенциални и текущи клиенти. Един от начините да разберете това е чрез обикновена анкета на място на продажбата. Просто включете въпрос за това кои социални мрежи използват най-често вашите клиенти. Друг подход, който можете да изберете, е да се опитате да проверите своите основни конкуренти. Ако видите, че техните фен страници във Facebook са пълни, а профилът им в Twitter е следван едва от 50 последователя, това е ясен знак за вас.

След като вече сте избрали своя канал, е добре да помислите за начин, чрез който да управлявате профилите си. Когато говорим за Facebook, това не е толкова трудно, тъй като единственото, което трябва да правите, е да хвърляте по едно око върху статуса на вашата фен страница. Ако там се появи цифричка, както е показано на картинката, това означава, че е добре да видите дали няма коментар, на който да отговорите.

Ако обаче ползвате Twitter като ваш основен социален канал, то горещо ви препоръчвам Hootsuite, където можете да поставите всичките си профили и да ги следите едновременно. В него можете да интегрирате и профилите си от други социални мрежи като Linkedin например, но аз го използвам единствено и само за twitter. Бъдете сигурни, че сте поставили стриймове, касаещи споменавания на вашия акаунт, лични съобщения и отговори. Можете също така да настроите следене на различни ключови думи и хаш-тагове. Дори статистики могат да ви бъдат извадени срещу символична сума. Като цяло обаче можете да използвате Hootsuite и напълно безплатно. Това е една страхотна опция. Разбира се, можете да изпробвате и TweetDeck, но аз ви препоръчвам Hootsuite.

Направете си списък със задължителните постове и интеракции с вашите фенове/последователи, които искате да изпълните през седмицата. Вашият чек-лист може да съдържа следните точки (примерът е за Facebook):

Поздравяване на феновете във фен страницата във Facebook всеки ден (понеделник-петък) м/у 08:00 и 08:30.
Споделяне на виц, смешна картинка или люботен факт, свързан с бизнес средата ни (понеделник-петък) м/у 15:00 и 16:00.
Споделяне на смешно и вирусно видео всеки уикенд след 11:00.
Пожелаване на приятен уикенд всеки петък м/у 16:00 и 16:30.

Разбира се, можете да направите вашия чек-лист както вие прецените за добре. Този е само примерен и не означава, че е подходящ за вас.

Надявам се тези кратки, но пълноценни съвети да ви донесат успех и да улеснят вашата работа. Но най-важното е да спомогнат за организирането на вашето работно и лично време.

Снимка: Wiz Marketing

Facebook

Google+

Twitter

Linkedin

инж. Евгени Йорданов е web manager в Webfiniti. Изпълнява ключови проекти за едни от най-големите специалисти на световно ниво в SEO областта – SEOmoz (US), Distilled (UK) и др.
Той е SEO автор за най-голямото браншово списание в България – Списание .Net
Евгени е създател на най-големия бързоразвиващ се реурс за SEO към момента в България – SEOптимизация, както е и създател и администратор на най-популярната Facebook група сред колегите от бранша – „Маркетинг и Уебмастърство“.