Живеете здравословно? Девет мита за ползата от някои продукти

1
Добави коментар
Fenris
Fenris

Мощната пропаганда за здравословен начин на живот, която облъчва ежедневно целия свят през последните десет-петнайсет години, даде възможност на много производители да влязат в клуба на най-богатите.

„Помага на стомаха”, „укрепва кръвоносните съдове”, „повишава имунитета” – подобни внушения могат да се видят върху етикетите на стотици продукти. Практиката показва, че потребителите с радост са готови да купуват всичко, което ви дойде на ум – от кисело мляко до особен вид макарони, ако те обещават да помогнат в отслабването, в укрепването на здравето, подобряване на тена на лицето и т.н. За съжаление далеч не винаги тези обещания съответстват на реалния ефект от употребата на този или онзи продукт. Ето списък на развенчани стоки и услуги, ползата от които е нищожна в сравнение с високата им цена.

Соевите продукти

Първоначално соевото мляко, сирене и дори месо, бяха пуснати на пазара за хората, които страдат от непоносимост към лактозата и за вегетарианците. Тоест за тези, които по някакви причини не могат да употребяват натуралните им аналози. Но с времето мнозина започнаха да възприемат продуктите от соя като диетични – особено соевото мляко, което според твърдението на някои лекари се усвоява много по-добре, отколкото кравето.

Но ето къде е трикът: често соевото мляко е много по-калорично от натуралното със средна масленост. Това се дължи на факта, че почти всички производители добавят захар в него. По този начин соевото мляко няма никакъв диетичен ефект, по-скоро – обратното. И от него може да отслабне само кесията ни.

Да не говорим, че един от първите ГМО продукти е именно соята. Генно модифицирана соя се произвежда в момента по света в огромни количества и наистина не се знае какво ни пробутват като здравословна храна.

Прясно изцедените сокове

Чаша фреш струва скъпо. При това количеството на витамините в сока съвсем не са право пропорционални на цената му. Освен това както в пакетираните, така и в свежите сокове има достатъчно много захар и с калориите си теса еквивалентни, а често и превишават обичаните газирани напитки. А при някои хора тези сокове могат да предизвикат алергии и проблеми с храносмилането. Така че не си струва злоупотребата с тези продукти – най-добре е да бъдат заменени с пресни плодове.

Бутилираната вода

Според данни на американския Съвет по охрана на околната среда индустрията с бутилирана вода си заработва около 4 милиарда долара годишно само на територията на САЩ. При това многобройни тестове са показали, че качеството на бутилираната вода с нищо не превъзхожда качествата на водопроводната, преминала през най-обикновен домашен филтър. Като цяло всеки американец харчи за вода в пластмасови бутилки до 200 долара годишно.

Хранителни добавки и витамини

Дефицитът на витамини и минерални вещества, разбира се не е измислица на пиарите, а реален и доста разпространен проблем. Но да се решава той с помощта на скъпо струващи препарати си струва само при съвет на лекарите, когато са възникнали сериозни здравословни проблеми. Както казва американската диетоложка в своята книга Елизабет Сомер в болшинството от случаите запълването на недостига на витамини може да се постигне с лека корекция на начина на хранене и по-дълъг престой на свеж въздух. Струва си да се охарчваме единствено за калций, магнезий и витамин С (аскорбиновата киселина).

Ниско калоричните газирани напитки

Според статистиката на Forbes.com, американците и европейците харчат за газирано по около 300 долара годишно. При това според лекарите тези напитки са вредни независимо дали съдържат захар или не. Изкуствените подсладители, които влизат в състава на така наречените диетични газирани напитки, според данни на изследователи, водят до повишаване на кръвното налягане и нивото на да захар в кръвта. А това колкото и парадоксално да звучи води до затлъстяване.

Мюсли

Манията по мюслито в различни видове владее цяла Европа и най-вече – работещите в офиси. Мюслито започна да се възприема като идеалната храна за тези, чийто живот е по-заседнал. Но по калоричност тези различни комбинации в мюслито не се отличават от обикновения шоколад. В тях също има много захар и транс-мазнини, които са много вредни за сърцето и съдовете. А хранителните им вещества са дори повече, отколкото шоколад със доказано здравословните ядки.

САЩ сега са обхванати от нова мода: под влияние на холивудски звезди мнозина са луднали по протеиновите прахчета. Това също е последица от мощната реклама, както стана и с мюслито, коментират диетолозите. И тук – пак много захар, транс-мазнини, висока цена.А съдържанието им на белтъци в действителност е колкото в две яйца.

„Лечебна” козметика

Подмладяващи, стягащи, освежаващи, хранителни и прочее чудесни кремове и тоници струват десетки левове според състава, разфасофката и най-вече фирмата, която ги произвежда. Но според холивудския дерматолог Тони Накл нито един козметичен препарат в света не оказва ефекта, струващ толкова много пари от каквото и да е направен – дали от мас от акула, от плацентни клетки, йонизирано сребро и т.н. Ако искате да си купите крем чудо – гледайте той да съдържа ретинол и да има колкото може по-малко оцветители и ароматизатори в него.

Прочее едно посещение при дерматолог ще ни донесе далеч повече полза и ще ни струва далеч по-евтино отколкото посещението на козметичен бутик.

Кисело мляко с полезни бактерии

Поставяйки на етикета на кофичка кисело мляко „Съдържа полезни бактерии” производителят, нека бъдем честни, не си криви душата. Такива бактерии действително има в съдържанието на киселото мляко. Но истината е, че тях ги има и в кой да е друг кисело-млечен продукт, приготвен от непастьоризирано мляко. Избирайте разумно подобни продукти: обръщайте внимание не на митичните бактериални преимущества, а на съдържанието на захар, оцветители и изкуствени ароматизатори, съветват специалистите. Понякога натуралното мляко – тоест без излишни добавки, струва по-евтино отколкото затрупаните с рекламни примамки за доверчиви купувачи етикети, съветват специалистите.

Картите за фитнес

След новогодишните празници фитнес залите буквално биват атакувани от маниаците на тема здравословен живот. Измъчвани от угризения на съвестта заради преяждането и лентяйството по време на празниците, служители в офиси не жалят пари за абонаменти за фитнес зали за продължителен период. Но в крайна смета посещава фитнеса не повече от пет пъти в месеца. Така абонаментът не излиза чак толкова евтино.

Но тава не е единственият проблем. Зарязаният фитнес само успокоява съвестта, но не носи желания резултат. И става така, че се примиряваме с излишните килограми. По-добре е да ходите пеша, съветват специалистите – 30 минутните разходки всеки ден в продължение на три месеца ще ви помогнат да се освободите от два килограма – при това съвсем безплатно.

(Visited 10 times, 1 visits today)