Какво да правим при появата на косопад?

6
Добави коментар
nikste
nikste

Нормално е на ден да падат по 100 косъма. Ако сутрин, когато се събудите възглавницата ви е покрита с повече от нормалното количество, задължително трябва да вземете мерки. В действителност причините за косопада могат да бъдат различни – смяна на сезона (особено през есента и пролетта), небалансирано хранене, нарушен хормонален баланс (раждане, аборт, прием на контрацептиви), хирургически интервенции, отравяне на организма, стрес…

Натовареният работен ден, комбиниран с нередовното хранене, умората и недоспиването освен всичко друго, могат да доведат и до косопад – капилярите се свиват, изхвърля се голямо количество хормони и се нарушава храненето на косъма. В такива случаи причината е трудно откриваема, защото резултатът се забелязва след 2 до 3 месеца.

Първото, което трябва да направите е да се консултирате с кожен лекар, специалист по косопада – трихолог. Той ще направи анализ на състоянието на косъма и типа кожа на главата.

Второ: направете си изследване на кръвта. То ще покаже съдържанието на желязо в кръвта и други важни за косата съставки. Ако има дефицит, ви трябват специални лекарствени средства предписани от лекар.

Трето: включете в менюто си храни, богати на витамини, липиди, протеини и въглехидрати или комплексите витамини-антиоксиданти плюс цинк и селен. Можете да си правите масаж на скалпа с мека четка и си набавете специални козметични средства, които активизират кръвообращението и подхранват косъма.

Ако въпреки това косопадът продължава, направете си хормонални изследвания. Намаляването на женските и повишаване нивото на мъжките хормони води до равномерно оредяване на косата при жените и по-бързото и замърсяване. Процесът е програмиран генетично и започва без видими причини след определена възраст. В такива случаи се изисква лечение. От Райка Владовапо преводни материали