Сухи, чупещи се нокти

5
Добави коментар
nikste
nikste

Сухите и лесно чупливи нокти са често срещан проблем при много жени. След като израснат, започват да се разслояват от връхчетата и често това продължава по цялата нокътна плочка. Често са слаби и растат много по-бавно в сравнение със здравите нокти.

По този начин ноктите остаряват. Но има и някои други случаи, поради които ноктите могат да бъдат сухи и чупливи:

Изборът на лакочистител Използването на лакочистител по-често от веднъж седмично, особено ако съдържа ацетон може да предизвика изсушаване.

Дехидратиране Липсата на влага прави ноктите лесно чупливи.

Твърде много вода Ако държите ръцете си във вода за продължителни периоди от време (достатъчно е да миете чиниите без ръкавици), имайте предвид, че ноктите ви ще абсорбират твърде  много влага. Този процес е последван от изсушаване и чупене. Използването на препарати Честата употреба на химически препарати със сигурност изсушава ноктите.

Пилите за нокти Металните пили често са твърде агресивни за ноктите, а пиленето в двете посоки може да ги разслоява.

Липсата на витамини и минерали Липсата на калций, протеини и желязо може да доведе до чупливост на ноктите.

Щитовидни проблеми Проблемите със щитовидната жлеза са едни от най-сериозните причинители на чупливост на ноктите.

Предпазване и лекуване

Използването на заздравители за нокти е важна стъпка в борбата с този проблем. Но трябва да знаете, че те могат да ги предпазят, но не могат да изкоренят проблема.

Използвайте  лакочистител не по-често от веднъж седмично. Избягвайте лакочистители с ацетон в съдържанието.

Носете ръкавици Когато чистите или се занимавате с друга домакинска работа, при която ръцете ви ще имат допир с вода за по-дълго, задължително носете ръкавици. Същото се отнася и за дейностите, които изискват употребата на препарати.

Пилете ноктите си внимателно Използвайте стъклена или керамична пила, вместо метална и се старайте да пилите ноктите си само в една посока.

Обърнете внимание на менюто си Добавете храни, богати на калций, протеини и желязо. Ако проблемът вече е задълбочен, купете си мултивитамини.

– Биотин – (витамин В) е веществото, което придава здравина на копитата на животните. Швейцарски изследователи използват биотин, с цел заздравяване ноктите при хора. Установили, че при жени, страдащи от чупливост на ноктите, приемали по 2.5 мг биотин на ден за срок от 6 до 15 месеца ноктите им стават с 25% по-плътни. Резултатът е, че ноктите престават да се чупят.

– Витамин Е – е много добър хидратант и може да се открие под най-различна форма. За третиране на ноктите маслото с витамин Е в състава си е идеално. Споделете с вашия лекар Здравето на ноктите често е свързано с вашето здраве като цяло. Ако не успеете да се справите с проблема си вкъщи, задължително се посъветвайте с лекар.

Ако кожата ви е суха, а ноктите ви се чупят, замислете се от какво има нужда вашето тяло. Грижата за здравето е и грижа за добрия външен вид.

От Гергана Кангалова