Бъдещето ни закла прасе, друсайки кючеци

30
Добави коментар
modeya
modeya

Наскоро пловдивският кмет Иван Тотев забрани да се пуска чалга на обществени събития по коледните и новогодишните празници. Не знам причината за този акт, но го приветствам. Без да осъждам всички почитатели на тази музика, смятам, че ценностната система на повечето от тях е свързана само с кабриолети, силиконови гърди, златни ланци и маркови анцузи. А, и изкуствени зъби, колкото се може по-бели…

Сред чалга феновете със сигурност има интелигентни и възпитани хора, които не шофират на отворени прозорци, за да се чува от купето „Бяснооо кааарай на червенооо…“, но не са много. Болшинството приличат на посетителите на печалното габровско заведение, станало известно с това, че в него за кеф се гонят декоративни прасета и им се чупят ребрата, пак за кеф. Спомняйки си клипчето, обиколило интернет със Стоян Златния, който опипва девойче в дискотека и я гони като животно из сепарето, не смея да си представя какво би могло да роди фантазията на хората в тези места, където чалгата е забавление.

Най-жалкото е, че посетителите на въпросната дискотека са студенти от Техническия университет в Габрово. На 12 декември те си спретват чудна веселба. Диджей води игра, в която намазано с олио прасе се пуска да бяга из публиката. Победител е онзи от 350-те посетители, който първи хване животинката.

Очевидци разказват, че по време на борбата ребрата на животното са били потрошени. Това е и причината, която „победителите“ посочват като основна после да убият прасето – не искали да се мъчи заради нанесените му физически увреждания. Благородни хора, нали?

От свидетели чух, че животното награда е било заклано близо до чалга клуба. Човекът гледал от прозореца си как в 4 часа през нощта няколко негови колеги убиват прасето и след това разнасят главата му около т.нар. партийна школа – общежитията на Стопанския факултет на Габровския университет.

Чудно ми е как управителят на заведението може да твърди пред медиите, че над животното не било упражнено насилие, след като в същото време казва и че не е присъствал на въпросното парти. Пак от студенти в Габровския университет разбрах, че не просто прасето е било осигурено от заведението, а и събитието е било рекламирано дни преди това. С афиши из Ректората и общежитията.

Не апелирам за затваряне на клубa. Но е редно на собственика да бъде наложена глоба затова, че е допуснал в заведението му да се прави парти с гонене на животинче, полуумряло от стрес сред 350-те посетители, протягащи освирепели ръце към него. Не преувеличавам. Според очевидци от декоративното прасе са хвърчали екскременти, тъй като животното е било стресирано до смърт. В Закона за защита на животните пише, че „за нехуманно отношение към животните се смята причиняване на болка или страдание на животно или предизвикване на силен страх“. Полицията може да провери и какъв е редът за внасяне на животно в нощно заведение и организиране на игра с него.

За студентите, които са потрошили ребрата на прасето и след това са го заклали пред общежитията, също има решение и то се намира в Наказателния кодекс, където особената жестокост към животно вече е инкриминирана. О, не, това не е селскостопанско животно, отгледано за храна, за което си има норми. А дори и да беше, то те са потъпкани също, и то брутално.

Историята с прасето нямаше да се раздуха толкова, ако чалга клубът не беше публикувал във фейсбук страницата си снимки от гонитбата. То не им е стигнало на студентчетата, че са строшили няколко свински ребра, та решили да се похвалят. Показността е типична за чалгата – дали силиконов бюст, или заклано прасе, е все едно. Важно е да се демонстрира сила – сексуална, физическа, всякаква. Нищо че ако извикат победителя в играта от 12 декември за разпит в полицията, той ще се изпусне от страх още по пътя към районното.

Просто когато моделът ти за подражание е окичен с ланци и облечен в сатенени панталони футболист, както и неговата любовница с няколкостотин кубика силикон в гърдите и устните, няма как да третираш някакво си прасенце като живо същество, я! Каквото и да си говорим, чалгата има много общо с културата и ценностната система на „бъдещето ни“ от Габровския университет.

Крайно време е и чалга изпълнителите да осъзнаят ролята си на обществен фактор. Не може безкрай да яхват първичността, за да си печелят хонорарите.

Майките и бащите на студентчетата също да се поогледат. На първо място детето оформя своя модел на поведение в семейството си, попивайки от най-близките си. Средата е определяща за развитието на човека. Когато не обръщаш внимание на децата си, трябва да си готов да ги видиш на първа страница на някой вестник – не като кандидати за президент, разбира се.

Чух, че победителят в организираната от чалга клуба игра се казва Илия Малчев, бил родом от Ямбол и е първокурсник в Габровския университет. Предполагам, че полицията и ректорът на учебното заведение са чули същото. На снимките, публикувани на страницата на габровската дискотека, се виждат едни млади хора с нацупени устни, анцузи, „вафли“ в косите и прасета над главите. Ееех, животеее!

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти