Каварма в тиква

23
Добави коментар
vestitel
vestitel

Вкусна Коледа
Продукти, необходими за приготвяне

1 тиква около 2-3 кг 4 с. л. червен пипер 1-2 с. л. лют червен пипер (за който обича пикантно) сол на вкус

Продукти за плънката

300 г телешко месо от плешка 300 г свинско месо от плешка, може и от бут 300 г пилешко месо – бутчета и бяло месо 2 парчета наденица (може и без тях) 1 в. ч. бяло сухо вино 200 г гъби печурки 2-3 моркова 3-4 скилидки чесън 2 глави кромид лук 1 стрък праз лук 1 стрък целина 1 суха червена чушка 3-4 стръкчета магданоз 3 пресни домата настъргани 2 с. л. доматено пюре сол и черен пипер на вкус Растителна мазнина

Начин на приготвяне

Изрязваме по-голям капак на тиквата и старателно почистваме вътрешността от семките. Овкусяваме цялата вътрешност и капака включително със солта, сладкия и пикантния червен пипер и след това поставяме тиквата в загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.

През това време се заемаме с приготвяне на плънката като в растителната мазнина запържваме месата, които сме нарязали на кубчета или ивички, слагаме сол и черен пипер на вкус. Добавяме изчистените и нарязан печурки, наливаме бялото вино и задушаваме за 5-7 минути.

Междувременно нарязваме праза на дребно, кромида на ивички и добавяме към месото. Добавяме и скилидките чесън и целината. Отново слагаме капака за да се задуши за 5-7 минути.

След това намаляваме котлона и добавяме настърганите домати и доматеното пюре и разбъркваме за 3-4 минути. Ако котлонът е бил много загрят може и на изключен котлон и остатъчна топлина.

През това време тиквата е готова, изваждаме я внимателно от фурната, изсипваме появилия се при печенето сок, и я пълним с вече готовата плънка, в която добавяме червената чушка и магданоза. Ако ще добавяме и наденица, която е пушено-варена я добавяме в този момент. Слагаме капака. Връщаме я в загрятата на 200 градуса фурна и печем докато тиквата придобие златист цвят. Времето на печене зависи от размера на тиквата – приблизително час и половина-два.

Сервираме я разрязана на триъгълни парчета в по-големи чинии.

Тази рецепта сподели с нас Ганчо Тонев.
***

Очакваме да ни изпращате вашите вкусни идеи или домакински хитринки на електронна поща – [email protected] или в нашия форум