Питка с паричка за Бъдни вечер | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на…

36
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

Необходимите ви продукти за една питка, част от трапезата на Бъдни вечер са:

1 кг. брашно, 15 г мая, ½ ч.л. сода бикарбонат, 10 г. захар, 40 мл олио, хладка вода, сол, паричка.

Размиваме маята с малко топла вода, сипваме захарта и малко брашно, разбъркваме и оставяме на топло място да втасва. Пресяваме брашното два пъти, в средата му правим кладенче, в което сипваме втасалата мая. Прибавяме сол и содата, сипваме хладка вода и замесваме тестото. В края на месенето, потапяме ръце в олиото и преместваме още веднъж питката. Слагаме паричката и я оформяме. С останалото олио намазваме тавичката и слагаме в нея питката. Оставяме я да втасва на топло още 30 мин и я печем на умерена фурна.

А ако сте по-смели можете да опитате и следната рецепта:

Украсена питка

Продукти: 1 кг брашно, 2 с.л. захар, кубче мая, 60 мл олио, 1 ч.ч. вода, на върха на ножа сода бикарбонат, 1 с.л. сол.

Разбъркваме добре захарта, маята и водата и оставяме да шупне. Пресяваме брашното със солата и содата и сипваме в средата му шупналата мая. Омесваме средно твърдо тесто, което оставяме да почине 10 мин, за да стане по-еластично. От тестото отделяме едно парче, колкото юмрук, с което ще украсим питката. В питката слагаме пара и пъпки от дрян за благополучие, здраве и късмет и я оформяме. Покриваме я с кърпа и оставяме от половин до един час да втасва (в зависимост от температурата в стаята). От отделеното тесто правим фигурки – елхичка, агънце, къщичка, жито и т.н. и ги залепваме върху питката. Намазваме тава с мазнина, слагаме питката и я печем в умерена фурна – около 170 градуса. 5 мин преди да я извадим, я намазваме със смес от 2 с.л. вода и 1 с.л. олио.