Хронична бъбречна недостатъчност (ХБН) при котки (Причини)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

22.12.2011

Причини за възникване на ХБН     Хроничната бъбречна недостатъчност у котките не е диагноза, а резултат от някои заболявания на бъбреците и организма като цяло.

 

Котките, боледуващи от ХБН, са на възраст най-често над 7 години. Това обаче не изключва възможността заболяването да се наблюдава и при млади животни, особено ако страдат от вродени аномалии на бъбреците.

 

Сред предразполагащите фактори за развитие на заболяването са високото кръвно налягане, хипокалемия (ниско ниво на калия в кръвта) и др. ХБН се среща при всички породи котки, но сравнително често се наблюдава у Мейн куун, Руска синя, Абисинска, Сиамска, Бирманска котка. Генетични заболявания като поликистозна бъбречна дегенерация (специфична за Персийските котки) са едни от основните фактори за развитието на ХБН. В други случаи, хроничната бъбречна недостатъчност при котките се появява като резултат от други придобити след раждането заболявания – хроничен интерстициален нефрит (вследствие продължителното боледуване, бъбреците загубват голяма част от нормалната си структура и не могат да функционират нормално – част от клетките на органа се заместват от други, нетипични за тази тъкан клетки), гломеруло- и пиелонефрит (две форми на инфекция на бъбреците), бъбречна амилоидоза (често у абисинска котка). Причини за възникването на ХБН може да  са туморни образувания, тубуларна нефроза (неинфекциозно възпаление на бъбречните каналчета) и нефрит (инфекциозно възпаление на бъбреците).

 

Хронична бъбречна недостатъчност – „Същност“

Хронична бъбречна недостатъчност – „Симптоми“

Хронична бъбречна недостатъчност – „Диета“ (1 част)

Хронична бъбречна недостатъчност – „Диета“ (2 част)

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за котки:

“Топ 6 грешки на собствениците на котки (1 част)”

“15 храни, които са опасни за здравето на котката (1 част)”