Фитнес и Здраве: Бъдни вечер-трапеза пълна със здравословни храни

40
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Бъдни вечер-трапеза пълна само със здравословни храни,хапнете си добре!

Трапезата на Бъдни вечер е тържествена. По традиция се приготвят постни ястия: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, пчелен мед, орехи,плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Техният брой трябва да бъде 7, 9 или 11 (нечетен брой).  Това са три от свещените числа на древноюдейската Кабала.  При разчупване на обредния хляб първото парче се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, за да може Бог да дойде и да вечеря. Трапезата не се вдига цялата нощ, за да не избяга късметът. Вярва се, че когато домочадието заспи, близките покойници идват да вечерят. 

Ястия -вкусни,здравословни  и изпълнени със символика:

Мед,за да ви е сладък живота
Ползи-унищожава микробите подобрява съня, съдържа много ензими.Консумиран с години, постоянно, той може да изгради силна защита за всякакви видове тежки заболявания на организма  Лук, за да бъде голям имота 

Ползи-естествен антибиотик,влияе положително на храносмилателната система ,изключително мощен антиоксидант, борещ се успешно със свободните радикали.

Ползи-укрепва организма , антибактериален ефект,влияе положително на  белите дробове, вътрешните органи и кожата,сърдечно съдовата система

Жито- най-важната храна на българина,според традицията

Ползи- повишава работоспособността, изостря зрението, засилва растежа на костите, заздравява косъма и подобрява регенерацията на тъканите. 

Житото е богат източник на витамин Е и витамини от групата B. Витамин Е спомага за неутрализирането на отровите, намиращи се в организма, има и защитно свойство за кръвоносните съдове

Влияят благотворно на дейността на мозъка, а и носят полза на целия организъм.Всички видове ядки съдържат много витамини А, Е и група В, а също така много микроелементи: калий, калций, фосфор и желязо. Трудно може да се определи кой вид ядки е най-полезен, защото всяка разновидност притежава свой уникален състав.

Плодове-придават колорит на трапезата

Ползи-Естествени витамини,имунитет,антиоксиданти

Червено вино- е символ на топлина, уют, любов, дълголетие и здрав дух

Ползи –антиоксидант,намалява холестерола и кръвното налягане, бори се с инфекции на дихателните пътища и с възпаления на стомашно-чревния тракт,  притежава противовъзпалителни свойства и мн.др.

Пита-в която се слага пара, за да покаже кой ще е късметлията през годината и  дрян за здраве.

Той е богат на калий, йод, желязо, намалява нивата на холестерола,съдържа и   керотин, който е необходим за имунитета, зрението и здравата кожа.

Ползи- има уникален баланс на витамини и микроелементи като желязо, калций, магнезий, натрий.  Имат свойството да убиват апетита. Те са богати и на фруктоза Орехи-всеки си избира и по ореха се гадае  дали ще бъде здрав; ако орехът е пълен, няма да боледува
В ястията за празничната вечеря се включват основно храни, които набъбват при варенето: жито, боб, леща, ориз, сухи пиперки, ошав, стафиди. Те са символ на зачатието, на бременността и раждането на новия живот.

Българите сме традиционни консуматори на бобови растения.Варивата  са много полезни, тъй като са богати на белтъчини, въглехидрати и фибри.