Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Весела Коледа-преядох,а сега какво?

62
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

В коледната нощ сиянието на Божията звезда вещае доброта, хармония, здраве, добронамереност, с които да направи света по-добър и съвършен.
Весела Коледа!

 

Рождество Христово или  Коледа е един от най-големите църковни празници в християнския свят. На него християните честват рождението на Сина Божий Иисус Христос.

Коледа е един от най-светите и любими семейни празници. Празник на добротата, на мира и радостта, на мечтите и желанията, на надеждата за едно ново, по-добро начало. Малки и големи очакват вечерта с трепет и вълнение заобиколени от любимите си хора!

В България празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер – последния ден от коледните пости, който започва от полунощ с обичая коледуване

На този ден семействата взаимно си гостуват и си падаряват подаръци. И ако празничната софра на Бъдни вечер е предимно от постни ястия, на Коледа трапезата е месна и не се вдига през целия ден. Приготвят се обредна прясна пита, баница с месо или сирене, печен черен дроб, пастърма, зеле с кървавица, свинско с праз, печена кокошка, свинско изпържено на хапки. 

Коледа се празнува три дни. На първия-Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христо, Радослав, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др.,а на третия, който е в чест на Свети първомъченик архидякон Стефан, празнуват и тези, които носят неговото име,също  и Стоян.

Основни ястия на коледната трапеза

 

Празнична баница с късмети

Коледни салати ,ордьоври и мезета

Коледна пуйка, Коледно пиле

Коледна капама

Всякакви гозби със свинско месо

Черено вино и домашна ракийка

Коледни сладки и соленки

 

Всичко на Коледа е прекрасно:празнично настроение,любими хора,приятни емоции,желани подаръци и не на последно място хапване и пийване на неща,от които по принцип се ограничаваме.

Следва момента обаче на преяждането и чуството за умора и тежест,какво да направим, за да помогнем на организма да се  справи по-лесно с това?

Ето едно предложение,което ще ви се отрази много добре –направете си един прочистваш  ден с консумация на цитросови плодове.

След всичките калории погълнати на коледа ,един разтоварващ ден с цитроси ще ви прочисти и тонизира!

Сега е сезонът на цитрусите и може да им се наслаждаваме в изобилие!

 

 

Цитрусите са едни от най-полезните плодове

 

Към групата на Цитрусовите плодове спадат портокали, мандарини, лимони, грейпфрут, зелен лимон, сатсума, климентина, Бергамон   и др.Погрешно към групата на цитрусовите плодове се причисляват киви, банани и ананас – те не са цитруси макар и да са южни, тропически плодове.

 

Цитрусовите плодове са леко кисели и сочни- се абсорбират много по-лесно и бързо от организма, отколкото други видове плодове

 

Цитрусовите плодове са много по-слабо наситени с вредни нитрати и пестициди

Цитрусовите плодове са богати на витамини- особено на витамин С,витамини от групата B, магнезий, цинк, манган и антиоксиданти