3000 българки са с опасния силикон

5
Добави коментар
ludmila37x
ludmila37x

София /Поглед.инфо/ 3000 импланти на гърди с гърмящ силикон са внесени в България, съобщават столични медии. Почти всички са присадени на пациентки. Това съобщи националният консултант по пластична хирургия доц. Димитър Евстатиев вчера по повод скандала с изделията на френската фирма Poly Implant Prothesе (PIP), която фалира през март 2010 г.

От два дни Интерпол издирва 72-годишния є основател Жан-Клод Мас. В издадената заповед е посочено, че “той се търси заради престъпления срещу живота и здравето.“ Федералният институт за лекарствата и медицинските продукти на Франция твърди, че имплантите на 19 жени са се спукали и от тях осем са развили рак, а три са починали.

Експертите предполагат, че болестта се дължи на качеството на силикона, с който са били напълнени гърдите им. Информацията за миналото на Жан-Клод Мас, преди да влезе в този бизнес, е оскъдна. Интерпол обаче припомня, че той е бивш касапин, който само за няколко години след създаването на компанията продава над 300 000 импланти във Франция, Великобритания, Южна Америка и Източна Европа, пише „Монитор“.

Към момента още нямаме българки със спукан силикон на фирма PIP, нямаме и заболели от рак, подчерта националният консултант доц. Евстатиев и заяви, че връзката между болестта и въпросните импланти все още не е доказана категорично. Той обясни, че проблемът идва от недобросъвестността на производителя, който подменя силикона с технически вместо с медицински, щом успява да получи сертификат за производството от френските медицински власти. Доц. Димитър Евстатиев препоръча на жените, които са се сдобили с импланти от PIP, да отидат при опериралия ги хирург и той да прецени дали, ако има риск от спукване, да ги махнат или не.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели