Какво представлява GABA и какво е приложението й?

1
Добави коментар
SunnySky
SunnySky

Какво представлява GABA и какво е приложението и?

GABA (gamma-aminobutyric acid) е аминокиселина. Основната и роля е да бъде инхибитор /успокоително/ на невротрансмитерите в мозъка на човека. Теса химични съединения, които предават информацията между невроните. Телата ни произвеждат тази аминокиселина основно от глутамин – друга аминокиселина* жизнено важна за възстановяването и мозъчната дейност.

*Аминокиселините са градивните блокове на протеина.
GABA представлява естествено успокоително и анти-епилиптичен агент. Тя е жизнено важна за правилното протичане на мисловната дейност. Друго основно качество на аминокиселината е свойството й да кара телата ни да произвеждат ендорфини – химикали, които накратко ни правят щастливи.

GABA влияе на настроението ни, защото намалява високите нива на адреналин, норадреналин и допамин и невротрансмитера – серотонин. Притежавайки нужните нива от аминокиселината ще сте способни да се отпуснете по-добре след тежкия ден, тренировка и стрес. А добре знаем, колко е важна качествената почивка не просто за трениращите, ами и за всеки един от нас. Нормалният човек, който ежедневно се справя с трудностите на работното си място, угрижен е за всевъзможни проблеми, налива се с кафе и подобни стимуланти с цел да е по-бодър, трудно заспива и не може да се адаптира към неестествения начин на живот.

Дефицитът на именно тази аминокиселина най-често се свързва с безсънието. Други състояния, които се наблюдават при липсата GABA са притеснението, стреса, напрежението и депресията. Разбира се, че тези неща са доста общи и относителни. Много хора страдат от тези неща и се налага да посягат на друг тип лекарства като антидепресантите и други синтетични успокоителни. GABA е също толкова ефективен суплемент, но напълно естествен, без доказани странични ефекти и с широкоспектърни ползи.

Дейността на мозъка може да бъде описана чрез мозъчни вълни. Когато хората са изнервени и неспокойни, мозъците им генерират повече бета, отколкото алфа вълни.

Прием на суплемента увеличава нивото на вторите. Те са по нискочестотни и се свързват с трезвото мислене, добрия фокус и ритъм. В моментите, когато сме отпочинали и можем да се фокусираме, спокойни сме и сме по-продуктивни –разполагаме с едни високи нива на именно тези алфа вълни.

GABA е популярна в бодибилдинг средите, защото стимулира естественото повишаване нивата на растежния хормон в тялото.

Доста се говори за това, че аминокиселината увеличава протеиновия синтез и продукцията на хормон на растежа в мозъка. Според изследване направено в Университета Шизуока, Йяда, Япония това е вярно. Изследването е публикуванео Февруари 2007 и се е състояло с експерименти над гризачи на, които са им е даван само протеин и GABA в рамките на един ден. Нивата на разтежния хормон и на процента усвоен протеин в мозъците на плъховете бил се увеличил значително, което трябва да ни говори за подобряване на мозъчната функция и лесното преминаване на кръвно/мозъчната бариера от суплемента.

За какво се използва GABA и за какви заболявания и състояния намира приложение.

Суплементация с GABA се препоръчва при:
– стрес, загриженост, неспокойство
– раздразнителност
– депресия
– паник атаки
– като помощно средство да разпуснем
– подобряване на фокуса
– разстройство с дефицит на вниманието/ и хиперактивност ADD /ADHD
– безсъние
– болкоуспокояващо
– епилепсия
– високо кръвно налягане
– чистене на излишни мазнини
– подобряване резултатите в бодибилдинга

Др. Ерик Брейвман – авторитетно лице казва: Че колкото повече GABA- произвеждащи храни хапваме, толкова повече от аминокиселината ще сме в състояние да произведем:

– бадемите
– бананите
– черния телешки дроб
– броколито
– кафевия ориз
– лещата
– портокалите и другите цитрусови плодове
– спанака
– пълнозърнестите храни
– риба

Това са едни от най-богатите хранителни източници на GABA.
Според статия в Supplement News от 2008, най-концентрираните с аминокиселината храни били рибата (особено скумрията) и пшеничните зърна.

Какво причинява дефицита на GABA и намаля нивата и в организма ни?

Клиничният диетолог Блейк Грахам посочва основните фактори, които занижават нивата на GABA:

– липса на глутамин ( предвестник на Габата)
– ниски нива на витамин B1 и B6, минералите цинк, магнезий и желязо. Които, можем да си набавим от пълнозърнестите продукти.

*Друг е въпросът колко от тези дефицити ще покрием, дори да се храним здравословно. С непрестанното обработване и третиране на почвата, а след това рафинирането на културите отгледани от немощната земя, се получават доста слаби на витамини и минерали продукти.

– хроничен стрес
– хронична болка
– недостатъчно сън
– ниски нива на хормона прогестерон
– досег с метали, като олово или живак
– алкохолни натравяния
– високи приеми на кофеин
– твърде дълго излагане на шум и главоболие след това, и др.

Имат ли странични и отрицателни ефекти?

GABA суплементите са безопасни. Те представлват естествени извлеци богати на жизнената аминокиселина. При първоначален прием може да предизвикат сънливост и унес. Ако усетите да ви побиват иглички по кожата или ускорено сърцебиене, значи сте превишили препоръчителната доза.

А колко трябва да е тя ?

Суплементация с 500 до 1000 мг – два пъти дневно е напълно достатъчна за да получите всички горе описани ползи от суплемента. Все пак имайте впредвид, че различните производители може да използват различни суровини и концентрация, затова съобразявайте се с посочения прием на етикета.

С какво НЕ трябва да се комбинира?

Денвърската клиника по натуропатия* призовава към внимание при суплментация с GABA и следните субстанции.

– Алкохол
– Анти-депресанти и лекарства с бензодиазепинни успокоителни

* Натуротерапията представлява лечение без лекарства.

Накратко: GABA е един широкоспектърен суплемент, който ще допадне на тези от нас, които се нуждаят от релакс след тежкия работен ден или интензивна тренировка. Тя ще е перфектен второстепенен суплемент, който ще повиши естественото произвотство на GH хормона и ще повиши трезвото мислене в натоварени моменти.