Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Кисело зеле-традиционно българско ястие достъпно и много полезно

50
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

    Суровото кисело зеле е изключително здравословно. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества. Въпреки това, ниското рН и изобилие от иначе здравословни лактобацили може да причини разстройство на червата при хора, които не са свикнали да ядат кисели храни. В такива случаи е препоръчително да се яде малки количества всеки ден, докато храносмилателната система на човека се адаптира.
 
Изследванията показват, че ферментиралото зеле е дори по-здравословно от суровите зеленчуци,здравословни ползи:
 

запазването на кисело зеле в анаеробна (без достъп на кислород) среда (в саламура) води до предпазване на витамин С от окисление. 

източник на биогенните амини, като например тирамин, които могат да причинят неблагоприятни реакции при чувствителни хора и трябва да бъдем внимателни и по малко да увеличаваме приема.

източник на различни съединения за борба против раковите заболявания, включително изотиоцианат (isothiocyanate) и сулфорафан (sulphoraphane). 
 
Киселото зеле  и сока му се отличават с високи лечебни свойства:
 

Киселото зеле е богато на витамини C, K, B6, B12, на лактобацили (млечнокисели бактерии), микроелементи: калий, желязо, магнезий, цинк

То е нискокалорично, но засища – в 100 г има 30 ккал. Подходящо е за отслабване, тъй като съдържа тартронова киселина. Тя възпрепятства натрупването на излишно тегло, като пречи на захарта и другите въглехидрати в мазнини.

Афродизиак-повишава сексуалното желание

Помага при безсъние – успокоява нервната система, намалява активността на щитовидната жлеза

при превенцията на грип- Повишава имунитета 

Много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата. Антитуморна профилактика – Бактериите на млечната киселина активират имунната система, а по този начин и съпротивата срещу туморите, пречат на чревните ензими да превръщат безопасните преканцерогени в опасни канцерогени

като гастро регулатор за различни стомашно-чревни проблеми, от диария до запек, Подобрява работата на стомаха и премахва киселините, нормализира чревната флора

язви, бронхит и различни други храносмилателни и дихателни заболявания и нарушения

анемия

При липса на апетит

Почиства черния дроб 

Прави косата блестяща, а ноктите здрави, заради никотиновата киселина /ниацин/
 
Сока от кисело зеле също е много популярно, като основно средство за защита срещу махмурлук, тъй като не само прогонва главоболие, но също така неутрализира действието на алкохола в стомаха и чревната лигавица и прочиства черния дроб.
 
 
С киселият зелев сок (зелевата чорба) можем да си прочистим червата сутрин преди закуска, като изпием 1-2 чаши, ако вие е много солено трябва да я разредете с вода. 
⇒FHL.BG  ви предлага следната информация,която ще ви бъде от полза по темата:Махмурлук-всичко ,което е важно да се знае
Fitness & Health lifestyle